Foto: Caroline Slotte/SVT

Ängeln på Malmskillnadsgatan om det allt grövre våldet mot prostituerade

Uppdaterad
Publicerad

Ängeln på Malmskillnadsgatan, Morsan och Stålmormor. Det är alla namn Elise Lindqvist går under. Hennes liv har tidigare präglats av misshandel och prostitution – i dag hjälper hon andra i samma situation som hon var då.
– Som barn lärde jag mig att sex, det har man med barn och djur, säger hon.

Varje fredagsnatt står hon på Malmskillnadsgatan i Stockholm och delar ut varma kläder och fika till prostituerade. Det har hon gjort de senaste 25 åren. När hon inte är där åker hon land och rike runt för att föreläsa om sin bakgrund.

– Många mår dåligt och jag känner hopp om att hjälpa tjejer och killar från gatan till ett annat liv, säger Elise Lindqvist.

I dag är Elise en glad kvinna och innan hennes föreläsning i Köping, berättar hon att i februari 2020, fyller hon 84 år. Trots det känner hon sig som en 25-åring. Även om hon är glad nu för tiden har hennes bakgrund satt sina spår. Hon kan till exempel inte gråta, eftersom hon som liten lärde sig att stänga av känslor.

”Jag har haft personer som dött i min famn”

Att få bort en prostituerad från gatan tar mellan ett till tre år enligt Elise och under den tid som hon volontärarbetat med att hjälpa prostituerade, har hon varit med om mycket. 

– Jag har haft personer som dött i min famn, hjälpt några att fly och fått bort flera från gatan, säger Elise Lindqvist.

Våldet mot prostituerade ökar

Vidare menar hon att våldet mot prostituerade har ökat och att det beror på porren. Prostituerade ses som en vara och med varan kan man göra vad man vill. 

– Man är ingen tjej, utan en köttbit, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen Västerås

Mer i ämnet