Polisen är beroende av tips för att kunna utreda prostitution, det menar Maria Westergren, kriminalinspektör och handläggare mot människohandel. Foto: Privat/ TT

Polisen om nya trenden: ”Vanligt att unga killar köper sex tillsammans”

Uppdaterad
Publicerad

Prostitution i ett snyggare paket och unga killar som köper sex tillsammans. Det är nya trender som kriminalinspektör Maria Westergren sett kring prostitutionen i Västmanland.

Genom digitaliseringen har prositutionen organiserats på ett annat sätt. Redan i år har polisen kartlagt 120 unika annonser om sexuella tjänster, på en av de stora sajterna, där kvinnorna själva eller kopplaren lagt ut annonsen.

”Vi kan inte spana på internet”

Antalet anmälda brott i Västmanland ökade drastiskt 2017. Anledningen är att polisen gjorde ett större tillslag mot sexköpare. Liknande typ av tillslag har inte förekommit under 2018 och 2019. Därav ser man en minskning av antalet anmälda brott.

Sugardejting

Däremot har antalet fällande domar i Västmanlands tingsrätt ökat sedan 2017. Två fällande domar 2017, mot fem 2018. Hittills under 2019 har det varit fem fällande domar.

– Det är svårare att få information om var sexköpen sker, på grund av digitaliseringen. Vid en lägenhetsbordell kan vi spana, men inte på internet, säger Maria Westergren, kriminalinspektör och handläggare mot människohandel på polisen.

Prostitutionen har flyttat från hotell till lägenheter

Tidigare har prostitutionen främst skett på hotell, men nu ser polisen att det förekommer allt oftare i lägenheter. Det kan handla om en lägenhetsbordell i några dagar eller månader, men även lägenheter som hyrs ut i andra eller tredje hand. 

Westgren menar att polisen är beroende av tips från boende och hyresvärdar.  

– Ifall det är mycket spring i trappuppgången eller bilar och personer som väntar utanför, så behöver det inte alltid handla om förberedelse till inbrott – det kan handla om en lägenhet där det förekommer sexköp, säger Maria Westergren.

Antalet anmälda brott i Västmanland. Statistik av Polisen Region Mitt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sugardejting

Mer i ämnet