Foto: TT

Våldtäktsdömd frias av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige man som i våras dömdes till två års fängelse för att ha våldtagit en kvinna i en skog utanför Västerås frias nu av Svea hovrätt.

Det skriver Dagens Juridik.

Till skillnad från Västmanlands tingsrätt anser hovrätten att oklarheter i kvinnans berättelse sänker bevisvärdet. Därtill har mannens sambo gett honom alibi genom att vittna om att hon befann sig med honom den aktuella kvällen.

Händelsen inträffade sommaren 2017. Mannen och kvinnan – som tidigare haft en relation – åkte bil och stannade i en skog, varpå de hade samlag. Enligt kvinnan var det ofrivilligt, och enligt mannen var det frivilligt.

För oklart för en fällande dom

Efter händelsen har mannen skrivit till kvinnan via en chatt och bekräftat att han ”fattat” att samlaget var ofrivilligt.

Kvinnans pojkvän och hennes vän gav också stöd åt hennes uppgifter. Hovrätten anser dock att kontakten med vittnena skett ”relativt lång tid” efter händelsen, och att innehållet i chattkonversationen är för oklart för en fällande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.