Foto: Caroline Slotte/SVT

Vänner är viktiga för hälsan – ensamhet kan leda till depression

Publicerad

För att må bra behöver människan vänner. Det menar Ylva Liljeros Dackland som är legitimerad psykoterapeut.

– Vänner är jätteviktiga för oss. Vi är sociala varelser och mår bra av att känna att vi hör till ett sammanhang, säger hon.

Om du inte har några vänner eller har någon att uppleva saker tillsammans med så kan det bli så att du isolerar dig. Det menar Ylva Liljeros Dackland och Ulrika Anglert Sjöqvist som är legitimerade psykoterapeuter och jobbar på A & L psykoterapi.  

–  Vänskap är även viktigt för hälsan, ensamhet kan leda till fysiska sjukdomar, säger Ulrika . 

– Du kan bli deprimerad eller få hjärt- och kärlsjukdomar. Det sätter sig till sist i kroppen och vi mår inte bra utan att vara i ett sammanhang, fortsätter Ylva.

”Man får inte ge upp”

Även om vänskap är en viktig del för att må bra så tar det tid att hitta vänner i samband med en flytt och det kan kännas jobbigt i början. 

– Det är ny mark och det är klart att man får en osäker känsla. Känner sig ensam och sårbar samtidigt som det finns något hoppfullt. Man får inte ge upp, utan måste tro att andra människor vill lära känna en, förklarar Ylva Liljeros Dackland. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.