Här förklarar SVT:s reporter siffrorna. Att få dö i närhet av dem en valt är er en faktor för en god död, enligt Socialstyrelsen. Foto: SVT/SVT Design

Var femte som avlidit i covid eller misstänkt covid i Västmanland dog ensam

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär var femte person som avled i covid eller med misstänkt covid i Västmanland mellan mars och november 2020, var ensam vid dödsögonblicket. Det visar siffror från Svenska palliativregistret som SVT sammanställt.

I klippet förklarar SVT:s reporter mer av statistiken.

Svenska palliativregistret är ett nationellt kvalitetsregister där vårdgivare registrerar hur vården av personer i livets slutskede varit. Att rapportera in är frivilligt men syftet är att förbättra vården i livets slut oberoende av diagnos och vem som utför vården.

Coronaviruset i Västmanland

Av personer i Västmanland som avled med eller hade misstänkt covid har uppgetts att 25 av 117 var ensamma i rummet när de dog.

– Det är en kvalitetsdimension bland flera att man ska kunna dö i närvaro av personer man vill ha omkring sig i det ögonblicket, säger Thomas Lindén, avdelningschef Socialstyrelsen.

– Det är lätt att vara efterklok men det är ju viktigt att vi nu drar erfarenheter av den här perioden, säger Thomas Lindén. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet