Vårdmuseum öppnar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Föremål och fotografier från vård- och apotekshistorien visar den väldiga utvecklingen inom branschen. Vårdmuseet har öppnat intill Västmanlands sjukhus.

Det är det medicinhistoriska sällskapet Westmannia som har byggt upp, och som driver, Vårdmuseet som öppnade i veckan i Västerås. På museet finns det en modell av länets första lasarett som öppnade år 1776. Det finns också rum tillägnade barnvård, tandvård och psykvård som illustrerar hur mycket sektorn har utvecklats.

– Medicinsk utveckling hör till det som har gått allra snabbast i vårt samhälle, säger Olof Wennhall, ordförande i sällskapet Westmannia. En av våra föreläsare vid invigningen nämnde att när han var liten så fanns ingen antibiotika och en infektion var ett livshot. Vårt liv är annorlunda än våra mor- och farföräldrars.

Att det ligger till på det viset är det lätt att hålla med om när Margarethe Bylander från sällskapet Westmannia visar en säng från den tidiga psykvården:

Vidare förklarar Bylander att man inom psykvården kunde tvingas ligga ett par dygn i 37-gradigt vatten för att lugna ner sig:

Även inom ortopedin har det gjorts enorma framsteg, upptäcker man på muséet. Här visar Margarethe Bylander en tidig knäprotes:

Tandvården är ett annat område som behandlas på utställningen. Bylander visar här tandläkarattiraljer från tidigt 1900-tal och förklarar att röntgen ändå fungerade trots primitiv utrustning:

Olof Wennhall är själv mest fascinerad av de gamla fotografierna som hänger på väggarna, men tror att föremålen kommer att vara intressantare för många andra. Han hoppas på att Vårdmuseet kommer få besökare av flera olika slag.

– Vi riktar oss både till allmänheten och de som jobbar inom vården. Men också till de som går vårdutbildningar, och andra elever, och inte minst till pensionärer som själva har en egen relation till vården och utvecklingen inom området, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.