Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, och Kristin Lahed, Svenskt Näringslivs regionchef i Västmanland. Foto: Håkan Flank och Stefan Tell

Turbulent omvärld påverkar exportlänet Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

En inbromsande världsekonomi och global turbulens resulterar i att flera industriföretag, bland annat i Västmanland, varslar anställda. Enligt bransch- och näringslivsföreträdare kommer det här få fortsatta effekter på sysselsättningen framöver.

På bara några veckor har fyra stora industriföretag i Västmanland meddelat att de tvingas varsla sammanlagt över 200 anställda på grund av vikande orderingångar och lägre efterfrågan på arbetskraft.

– Efter en relativt lång tid av högkonjunktur, så ser vi nu att den mattas av. Jag skulle inte säga att det är början på en lågkonjunktur, utan just en avmattning. Det i kombination med en turbulent omvärld, handelskrig mellan USA och Kina samt Brexit, gör att företagen varslar på grund av osäkerhet. Det blir som en dominoeffekt, säger Kristin Lahed, Svenskt Näringslivs regionchef i Västmanland.

Exportberoende län

Hon menar att effekterna blir extra kännbara i länet i och med att Västmanland har många företag på den globala marknaden, där många dessutom exporterar till Storbritanien.

– Det är svårt att säga vart det här tar vägen, det beror så mycket på omvärlden, om det blir en hård- eller avtalsbrexit, hur USA och Kina kommer svara på varandra. Men enligt vår Företagarpanel, där vi ställt frågor till 400 företag i Västmanland, så kommer avmattningen fortsätta och det kommer få effekter på sysselsättningen, säger Kristin Lahed.

Stor risk för fler varsel

För arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna får den inbromsande världsekonomin konsekvenser för deras medlemsföretag inom basindustrin. Framförallt är det tufft för stålindustrin, med stora kunder inom fordonsindustrin där efterfrågan minskat.

– Vår bedömning är att det här kommer att fortsätta. För företagen gäller det att vara flexibla och kunna ställa om snabbt, så det finns stor risk för fler varsel framöver, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

Industrivarsel som skett i Västmanland hittills under september. Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer