Västerås får sin första konsthall

Publicerad

Västerås får sin första konsthall. Galleri K har bestämt sig för att höja ribban som kulturaktör för allmänheten.

På lördag är det invigning av konsthallen med vernissage för Mikael Fares skulpturer och författarporträtt, gästartist är poeten Eric Fylkeson från Sala.

Det är Galleri K och Konstnärsföreningen som vill bli bredare och utveckla kulturscenen i Västerås. Ambitionen är att ha mer utåtriktad verksamhet och utbildningssamarbeten, mer folk och fler olika typer av konst och kultur.

– De har skrivit fram en vision mål för konsthallsverksamheten och våra förväntningar ligger i linje med det. Det är poängen i vårt perspektiv, säger Markus Lindberg (MP) ordförande i kulturnämnden som också ska invigningstala.

Av kommunen har de utöver det sedvanliga föreningsstödet fått extra pengar för att starta upp verksamheten. Framgent finns inget klart.

– Det låter spännande och intressant för det behövs fler institutioner, säger Karin Maingourd kulturutvecklare för bild och form på Region Västmanland.

– Går de från ett galleri till ett konsthall så kliver de upp och sätter fokus på utställningsproduktion. Jag tror det är jätteberikande för Västerås konstscen, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer