Foto: Privat / SVT

Västerås stad kräver skadestånd av Skultunatippen – trots juristernas avrådan

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad kommer begära skadestånd i det pågående brottmål mot huvudmännen bakom företaget som driver Skultunatippen. Det trots att kommunens jurister avrått från det. Beslutet togs under onsdagen av en enig kommunstyrelse. 

Västerås stads jurister har undersökt frågan om det är möjligt att begära skadestånd och enligt juristerna ser det inte ljust ut. 

Några av anledningarna till deras avrådan är att kommunen inte är en part i den pågående utredningen, men också för att kommunen inte äger marken.  

Avfallsanläggningen i Skultuna

– Dels vill vi begära skadestånd för symbolvärdet. Sen vill kommunstyrelsen också visa handlingskraft och att vi inte viker oss för skurkaktiga företag. De som har ställt till det ska sanera, säger Anna Thunell (MP).

Kommunen riskerar kostnader

Konsekvensen av att begära skadestånd kan bli att Västerås stad får stå för en rad kostnader. Bland annat en del av rättegångskostnaderna och om kommunen behöver ta in experthjälp i målet. 

– Vi vill få det prövat om vi får skadestånd. Domstolen att avgöra om så är fallet, säger Anna Thunell (MP).

I nuläget är det fortfarande oklart hur stort skadestånd kommunen kommer begära, men den frågan utreds nu av stadens jurister.

SVT har försökt nå företaget för en kommentar, men har inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet