Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hällbyskolan är värst drabbad av skjutvapenvåldet. Brandon Wade förklarar hur Västerås stads rutiner fungerat vid skjutningar. Foto: Adam Danielsson/SVT/Blåljusbilder

Västerås stad om skjutningarna nära skolor: ”Kommer bli värre innan det blir bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 22 skolor i Västerås har de senaste tre åren haft skjutningar inom en radie av 500 meter, visar SVT:s kartläggning.

Kommunens säkerhetsstrateg Brandon Wade på Västerås stad är inte överraskad att våldet kommer så nära skolverksamheterna.

– Det är en konsekvens av att våldet i allmänhet har trappats upp i samhället. Då är det inga konstigheter att det sker utanför våra skolor. Vi tänker så här: det kommer bli värre innan det blir bättre, säger han.

Enligt Brandon Wade har säkerhetsfrågor tagit sig högt upp på många skolors agenda de senaste åren. I dag vill fler skolor utbilda sig när det kommer till PDV, pågående dödligt våld.

– När vi diskuterade de här frågorna för fem år sedan tog man kanske inte det på fullt allvar, säger Brandon Wade.

I klippet berättar Brandon Wade om åtgärderna kommunen vidtagit på grund av det ökade skjutvapenvåldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar nära skolor

Mer i ämnet