Foto: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB.

Styret i Västerås splittrat i frågan om Mälarenergis miljardinvestering

Uppdaterad
Publicerad

Mälarenergi vill bygga ett sjunde kraftvärmeblock till en kostnad på 1,7 miljarder. Tre av de styrande partierna i Västerås är redo att klubba igenom investeringen – men nu protesterar Miljöpartiet, som hade velat se bredare beslutsunderlag.

Mälarenergis förslag på investeringen, kallad Block 7, kommer att tas upp när kommunstyrelsen sammanträder i morgon onsdag. Nästa steg är att kommunfullmäktige godkänner bygget i början av februrari.

Nu meddelar Miljöpartiet att de vid morgondagens sammanträde kommer att yrka på återremiss.

– Vi saknar ett bredare beslutsunderlag där man tar upp flera alternativ. Det skulle kunna vara storskalig energilagring. Underlaget nu är beskrivet ur Mälarenergis synpunkt – vi vill ha med aspekter som samhällsnytta och konkurrensmöjligheter, säger Magnus Edström (MP), kommunalråd i Västerås.

Vill se samhällspespektiv

Styrelsen för Mälarenergi har tagit fram förslaget i syfte att fasa ut behovet av fossila bränslen. Projektet har en budget på 1,7 miljarder kronor, som Mälarenergi räknar med att kunna klara av utan kapitaltillskott av ägaren Västerås stad.

Men Magnus Edström (MP) skulle till exempel vilja se en utredning av hur överskottet från så kallade plusenergihus, som i regel uppstår när förbrukningen är låg, kan tas om hand och användas vid tidpunkter på året då energibehovet är större.

Kan sådana lösningar täcka behovet?

– Det är det vi inte vet. Det kan vara så att Block 7 är den bästa lösningen. Det jag vill se är ett samhällsperspektiv på detta.

Alliansen splittrad

De övriga partierna i den styrande alliansen i Västerås – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – vill gå vidare med det liggande förslaget från Mälarenergi.

Hur tror du ert yrkande på återremiss kommer att landa hos dem?

– Vi är överens om att vi inte är överens. Vi har haft en dialog. I den här frågan gör vi olika bedömning, det är ingen dramatik i det. Vi har ett program som vi följer. Vi är överens om 130 punkter men ingen kräver att vi är överens i alla frågor, säger Magnus Edström.

Med tanke på att de andra partierna vill gå vidare med förslaget – tror ni att ni  kan påverka, eller försöker ni mest göra ett utspel?

– Man vet aldrig vad som händer när det blir diskussion i kommunstyrelsen. Så det är inte ett slag i luften. Vi vill se att det finns en möjlighet att utreda mer. Tiden borde finnas, jag har svårt att se att det är en panik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.