En av pistolerna som ska ha använts hittades intill en husvägg. Det låg även många hysor på marken där skottlossningen ägde rum. Foto: Ur poilisens förundersökning

Lurade måltavlan i en fälla – 35-årig västeråsare döms för medhjälp till mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig man från Västerås dömdes idag vid Södertälje tingsrätt till ett flerårigt fängelsestraff för bland annat medhjälp till mordförsök. Han döms för att ha lurat en man i 30-årsåldern till Bårstaberget i Södertälje, där två unga västeråsare väntade för att skjuta ihjäl honom.

Det var i mitten av maj 2020 som tre män skadades i samband med en skottlossning på Bårstaberget i Södertälje. Två män i 20-årsåldern, hemmahörande i Västerås, dömdes i både tingsrätten och hovrätten till fängelse för att ha avlossat skott mot en tredje man – som försvarade sig genom att skjuta tillbaka, och överlevde.

Idag dömdes ytterligare en man från Västerås för inblandning, när Södertälje tingsrätt konstaterar att en 35-åring västeråsare deltagit i planeringen av mordförsöket. 35-åringen har sett till att mordförsöket kunnat ske genom att lura måltavlan till platsen där han skulle bli ihjälskjuten. Han döms därför för medhjälp till försök till mord.

I bevismaterialet finns bland annat chattar från det krypterade verktyget Enchrochat.

Döms även för grova narkotikabrott

35-åringen döms även för fem fall av grovt narkotikabrott. Han har bjudit ut narkotika för försäljning och överlåtit narkotika, samt förmedlat kontakt mellan köpare och säljare.

35-åringen åtalades för att ha organiserat narkotikasmuggling från Spanien, efter att en lastbil med 309 kilo cannabisharts fastnade i tullen i Trelleborg. Tingsrätten anser dock att det är oklart vilken roll 35-åringen haft avseende narkotikatransporten till Sverige. Han frikänns därför från den åtalspunkten.

Domstolen anser att åklagaren inte har presenterat tillräckligt med bevisning gällande omfattningen av 35-åringens narkotikaverksamhet, eller att han har haft rollen som huvudman för exempelvis en smugglingsverksamhet. Tingsrätten frikänner honom därför både för synnerligen grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling.

35-åringen döms sammanlagt till 11 års fängelse. Han avtjänar just nu ett sju månader långt fängelsestraff för brott han tidigare har dömts för, bland annat grovt skattebrott och narkotikabrott.

Ytterligare fem män döms till varierande längd på fängelsestraff för narkotikarelaterad brottslighet i samma mål. En av dessa pekas ut som ledare för Södertäljenätverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.