– Jag har bestämt mig för att berätta om övergreppen för att andra i liknande sits ska känna sig mindre ensamma och kanske våga att söka hjälp, berättar Mathilda Hofling i klippet. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Mathilda är lyssnarnas sommarvärd i P1: ”Hoppas mina förövare kommer lyssna”

Uppdaterad
Publicerad

När Mathilda Hofling kom i kontakt med sina förövare var hon 13 år gammal. Där och då började ett helvete för henne som hon till dess inte visste fanns.

– Först smickrade de mig. Sedan kom övergreppen och hoten, säger Mathilda Hofling.

Snart är årets sommarpratare i P1 tillbaka. Framröstad som lyssnarnas sommarvärd blev i år 35-åriga Mathilda Hofling från Västerås.

I sitt sommarprat kommer hon att berätta om hur hon blev offer för grooming och sexuella övergrepp och om hur det präglar hennes liv än i dag.

Sommar i P1

– Det var ett helt gäng män som utnyttjade mig under flera års tid. Men min historia är inte unik och det är bland annat därför jag vill prata om den, säger Mathilda Hofling.

– Jag kände mig så fruktansvärd ensam och det fanns så mycket skam inom mig. Förövarnas hot att publicera bilder och klipp som har tagits på mig fanns över mig hela tiden, säger Mathilda.

I dag mår hon bättre men minnena kan fortfarande plåga henne.

– Att göra min historia offentlig hjälper mig i bearbetningsprocessen. Men vad jag än gör så kommer det jag har varit med om följa mig resten av livet.

Lyssnarnas sommarvärd sänds 14 juli klockan 13 i P1 och i appen Sveriges Radio Play. Poddversionen släpps klockan 07.

Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommar i P1

Mer i ämnet