Här begås flest självmord

Uppdaterad
Publicerad

Antalet självmord i landet ökar trots en uttalad nollvision. I Örebro län gick visserligen antalet ner i fjol, medan Västmanlands län toppar fjolårsstatistiken sett till antalet självmord per 100 000 invånare.

Totalt sett har självmorden i Västmanland ökat med över 70 procent på två år. Det betyder att 67 västmanlänningar tog sitt liv förra året.

– Det är ju jättetråkigt, men av dem har 23 haft kontakt med vår verksamhet. Det är ju inte ens hälften, men vi är oroade över det och vi har försökt analysera detta, säger Solveig Landquist, resultatenhetschef inom psykiatrin i Västmanland

Under 2013 tog 1.600 personer sitt liv i Sverige. Det är den högsta siffran på många år.

I hela landet ligger antalet självmord per 100 000 invånare på 20. I Örebro län är siffran något högre på 22, medan Västmanland toppar statistiken med 31 självmord per 100 000 invånare.

Ekonomiskt utsatta
Av de 67 västmanlänningar som ifjol tog sitt liv hade alltså 23 personer haft kontakt med psykiatrin, där man nu i efterhand analyserat orsakerna.

– I den gruppen som vi tittade på var det hot om utförsäkring, arbetslöshet eller hot om arbetslöshet. Vi vet ju att självmorden har ökat i Grekland och Spanien till följd av den ekonomiska krisen, säger Solveig Landquist.

Nollvisionen för självmord klubbades av riksdagen 2008, men den följdes inte av några extraresurser till psykiatrin, där man menar att det är just det som krävs.

– Skulle vi få mer resurser och klara av att rekrytera personal, då skulle vi åtminstone klara några fler det tror jag, säger Solveig Landquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Självmorden ökar

Mer i ämnet