Flera kommuner i Västmanland förbereder sig för corona. Foto: National Institute of health/TT

Kommuner i Västmanland går upp i stabsläge under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Under den pågående coronapandemin har nu tre kommuner i Västmanland gått upp i stabsläge. Senaste kommunen att göra det är Surahammar som gick i stabsläge under måndagen.
– Jag tror epidemin kommer bli långvarig. Det gör att när vi jobbar i stabsläge blir arbetet ännu mer organiserat och det är tydligt vem som tar beslutet, säger Martina Nordin, kommunchef i Surahammar.

Spridningen av corona har lett till att flera kommuner i Västmanland valt att gå i stabsläge. Kommunerna som gjort det är Surahammar, Västerås och Hallstahammar.

– Vi är i stabsläge och vår krisledningsorganisation är aktiverad. Vi har numera möten varje dag om läget, säger säkerhetssamordnaren för Hallstahammars kommun, Lina Marklund.

Under måndagen beslutade även Surahammar kommun att gå i stabsläge.

– Det är ingenting som har hänt i vår kommun, läget är som tidigare. Det här är en ren försiktighetsåtgärd om någonting skulle hända, säger Martina Nordin, kommunchef.

Även Västerås stad har varit i stabsläge sedan förra veckan och planeras pågå fram till 30 april. Enligt säkerhetsdirektören Mikael Lagergren, tittar de även på möjligheterna att organisera träffar inom kommunen digitalt, såsom kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Det är viktiga funktioner som alltid måste fungera. Vi vill inte hamna i ett läge där vi inte kan fatta beslut, säger han.

Andra kommuner jobbar även för fullt med frågan, men har ännu inte gått i stabsläge. Till exempel så har Fagersta, Sala Köping, Arboga och Kungsör sammansatta grupper som dagligen inventerar och ser över läget utifrån Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. 

– Vi har beslutsfattare på högsta nivån som träffas, vilket kan motsvara stab, men vi gör det inom de normala arbetsformerna. Vi avvaktar än så länge med att gå upp i stabsläge, för det handlar även om uthållighet, säger Andreas Ahlsen, säkerhetssamordnare för Arboga och Kungsör kommun. 

– Som situationen ser ut nu har vi inte gått i stabsläge. Vi har sammankallat krisledningsnämnden, vilket är en viktig aspekt om vi måste fatta snabba politiska beslut. Vi kan till exempel hamna i ett läge där många är sjuka vilket sätter käppar i hjulen, säger Rickert Olzon, beredskapssamordnare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet