Foto: SVT

Vill ha skärpt straff för mord på Gideonsberg

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren överklagar nu tingsrättens dom för mordet på Gideonsberg i Västerås och vill att hovrätten skärper straffet.

– Jag tycker att han har fått ett för lågt straff med tanke på att det finns försvårande omständigheter, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg.

Det var förra året i slutet av april som en 24-årig man sköt en 30-åring man med flera skott utomhus på Emausgatan på Gideonsberg i Västerås. Mannen fördes till sjukhus men avled senare på grund av sina skador.

För lågt straff

Den 24-årige mannen erkände brottet men hävdade att det skett i självförsvar. Mannen dömdes till fängelse i 12 år och 4 månader. Ett straffvärde som kammaråklagare Fredrik Sandberg tycker är för lågt.

– Det har inte tillkommit någon ytterligare bevisning, utan det är en bedömningsfråga. Tingsrätten har lagt för stor vikt vid de förmildrande omständigheterna – att han ska ha begått brottet i motvärn, säger Sandberg.

Hade skarpladdat vapen

Kammaråklagaren vill nu att hovrätten höjer straffet till fängelse i 14 år och 6 månader.

– Han har tagit med sig ett skarpladdat vapen till platsen som var osäkrat, och det är försvårande omständigheterna som jag tycker att tingsrätten inte har tagit tillräcklig hänsyn till, säger Sandberg.

Hovrätten kommer att inleda huvudförhandlingarna första veckan i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.