Blev rikskändis när hon protesterade mot skolan

Uppdaterad
Publicerad

San Francisco-bon Connie Dickinson, 32 år, blev känd i hela Sverige som den första utländska student som krävde pengarna tillbaka från ett svenskt lärosäte. Detta eftersom utbildningen hon betalat dyrt för hade brister i kvalitén. Och lärosätet det gällde var inget mindre än Mälardalens högskola.

– Det är en produkt som svenska staten säljer och jag är inte nöjd. Jag borde få pengarna tillbaka, säger studenten Connie Dickinson.

Det var för två år sedan som Connie Dickinson började läsa en ekonomiutbildning på högskolan. Kursen beskrevs vara av hög kvalité på hemsidan. Men efter flera brister som hon påtalade och sedan hon förstod att hon högskolan kanske kommer förlora sitt examenstillstånd för utbildningen, vill hon ha pengarna tillbaka.

Måste betala

Det är sedan 2011 som utländska studenter måste betala för sin utbildning i Sverige. Högskolorna var tidigt kritiska och sa att det skulle leda till färre studenter och Mälardalens högskola åberopade frågan om vad som händer om studenten blir underkänd eller är missnöjd i en motion men har inte fått svar.

Det handlar om mycket  pengar för studenterna som kommer utifrån. Över 180 000 kronor har till exempel Connie Dickinson betalat. Vilket varit okej, enligt henne, om utbildningen hade hållt måttet.
– Jag förstår att Sverige inte kan erbjuda gratis utbildning till folk som sedan kanske lämnar Sverige, och jag vill inte ha något gratis utan jag vill bara ha det jag har betalat för, säger Connie Dickinson.

Måste avgöras i domstol

Hur man ska agera i hennes fråga måste avgöras i domstol säger myndigheten som kontrollerar högskolorna, Universitetskanslerämbetet. Men Connie Dickinson drar sig för det eftersom det skulle innebära ännu fler kostnader för henne. Idag har hon flyttat från Västerås och försöker även byta högskola.
– Jag är vuxenstudent och har jobbat hårt för det här och vill fortsätta utbilda mig men inte här, säger Connie Dickinson.

Mälardalens Högskola säger i sin tur att man inte kan betala tillbaka pengarna eftersom det är outrett vad man ska göra i en sådan här situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stämmer MDH för dålig utbildning

Mer i ämnet