Filmklipp från attentaten i Kolsva. Foto: revolutionära frontenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här går vänsterextrema till attack

Uppdaterad
Publicerad

Gripandena kopplas bland annat till attentatet i Kolsva förra året.

Polis har under morgonen gjort flera tillslag på ett 10-tal olika adresser i Mälardalen, Västra Götaland och Stockholm. De gripna har, enligt Sörmlandspolisen, kopplingar till den vänsterextrema rörelsen Revolutionära fronten.

En av de som greps vid razzian är en 18-årig man från Örebro. Han anhölls under morgonen.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel i Stockholm i september i år, säger Carl Mellberg, åklagare vid city åklagarkammare i Stockholm, till Tvärsnytt.

Kraschade fest i Kolsva

Ytterligare fem personer greps under morgonen, på olika platser i Sverige, för ett attentat i Kolsva förra året, bekräftar Västmanlandspolisens presstalesperson Johanna von Wowern för Tvärsnytt. Två av de fem gripna för det dådet är nu anhållna. Alla fem som gripits för det attentatet är män mellan 20 och 25 år. De misstänks för olaga hot, skadegörelse och grov misshandel.

Det var den 29 sepmber i fjol som ett trettiotal personer attackerade en festförberedelse i Folkets park och slog sönder bilar och misshandlade två personer. Det ska ha varit högerextrema som anordnade festen.

Misshandeln i Stockholm ska ha skett den 14 september i år, men myndigheterna kopplar samman de två utredningarna eftersom att det finns, enligt Mellberg, gemensamma beröringspunkter.

Är 18-åringen från Örebro även misstänkt för dådet i Kolsva?

– Nej, det är han inte, säger Carl Mellberg.

Vid husrannsakan hos gripna personer i Sörmland uppges även polisen ha beslagtagit ”en mängd material”. Sörmlandspolisens presstalesman Fredrik Wallén säger till SVT Sörmland att det handlar om gatustridsvapen och brandbomber. Han bekräftar även att brottsutredningarna är kopplade till det vänsterextrema nätverket Revolutionära fronten.

– Genom tillslaget har vi kunnat förhindra en planerad mordbrand, säger Fredrik Wallén till SVT Sörmland.

”Utreder inga grupperingar”

Towe Hägg på Stockhomspolisen vill inte säga hur många som har gripits, eller bekräfta uppgifterna om vilken grupp tillslagen riktats mot.

– Vi utreder inga misstänkta grupperingar, utan personer misstänkta för brotten, säger hon till TT.

Inte heller Carl Mellberg, åklagaren som utreder misshandeln i Stockholm, bekräftar det.

– Jag är inte ett dugg intresserad av vilka konstellationer de tillhör, jag vill utreda dessa specifika brott, säger han till Tvärsnytt.

Utfört dåd i regionen

I Mälardalen har det den senaste tiden skett ett utbrott av politiskt våld. Sedan i vintras har en vänsterextrem grupp i regionen genomfört ett 30-tal attacker mot högerextremister, som i sin tur hämnats vid minst tre tillfällen. I somras när en rad händelser skedde i Eskilstuna av vänsterextremer, sa Sörmlandspolisen till SVT Sörmland att de misstänkta gärningsmännen är samma personer som tidigare utfört dåd i bland annat Västerås, Lindesberg och Örebro.

Under augusti berättade en utredare vid polisen Västmanland om samarbetet med polisen i Sörmland, Örebro och Säpo. Då hade nyligen en kvinna i Västerås blivit attackerad genom att någon högg en yxa i hennes ytterdörr och tömde en brandsläckare genom brevinkastet.

100 aktiva

Det är främst organisationen Revolutionära fronten som antas ligga bakom attentaten. En anledning till det är att den själv har tagit på sig skulden, genom att bland annat skriva sina initialer på brottsplatsen. Säkerhetspolisen uppskattar att det finns omkring 100 brottsaktiva vänsterextremister. Enligt tidigare kartläggningar står vänsterextremister för ungefär hälften av de politiskt motiverade brotten i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet