Mariam Osman Sherifay (S) säger att islamofobin har vunnit nu när Mustafa tvingats avgå. Foto: Scanpix

”Islamofobin har vunnit”

Publicerad

Omar Mustafas beslut att avgå från den socialdemokratiska partistyrelsen väcker reaktioner från många håll. En av de som beklagar att han tvingats bort är riksdagsledamoten Mariam Osman Sherifay (S).

Mariam Osman Sherifay, tidigare riksdagsledamot och till för en vecka sedan ledamot i partistyrelsen och numera aktiv i S-politiker i Sundbyberg, anser att det var ett stort misstag att tvinga bort Omar Mustafa.

– Jag är väldigt kritisk mot dem som har utmålat honom som homofob, antisemit och emot jämställdhet mellan män och kvinnor. Vi är många svenska muslimer som tillsammans med Omar både inom partiet och utanför partiet samarbetat med RFSL, judiska föreningar och församlingar och mot kvinnoförtryck. Rädslan och islamofobin har vunnit, säger hon till TT.

Mariam Osman Sherifay vill inte peka ut någon särskild person som ansvarig för Mustafas avgång.

– Men det har både varit ett mediedrev och socialdemokrater. De vet själva vilka de är, säger hon.

Kristna socialdemokrater kritiska

Omar Mustafas avgång från Socialdemokraternas partistyrelse har väckt starka negativa reaktioner bland muslimska medlemmar och unga kristna socialdemokrater, enligt Peter Weiderud som är ordförande i Tro och solidaritet, en rörelse för socialdemokrater med religiös övertygelse och tro.

Han anser att det var fel att tvinga bort Mustafa och är kritisk mot dem som utmålat denne som homofob, antisemit och emot jämställdhet mellan män och kvinnor.

– Svenska muslimer hör till de mest progressiva i världen, och Omar Mustafa tillhör de mest progressiva. Våra muslimska medlemmar är oerhört ledsna, besvikna och känner sig enormt missförstådda, säger Peter Weiderud.

”Är Mustafas tolkning”

Han delar inte Mustafas åsikt att partiledningen gjort det omöjligt att ”förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället”.

”Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater”, skrev Omar Mustafa i ett brev till TT i lördags där han också klargjorde att han lämnar alla uppdrag inom partiet.

– Det är Mustafas tolkning och skrivet i affekt, anser Weiderud och fortsätter:

– Partiledningen sade inte så utan att det är omöjligt att samtidigt vara ordförande i Islamiska förbundet i Sverige och ledamot i partistyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet