SVT:s politikreporter svarade på läsarnas frågor. Foto: Skärmdump SVT

Marmorstein: ”Väldigt riskabelt för MP och L”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än två månader efter valet är läget kring regeringsbildningen fortsatt låst. Efter att det blev klart att Annie Lööf (C) får i uppdrag att sondera möjligheterna till att bilda regering svarade SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein på läsarnas frågor.

Hur troligt är det att Annie Lööf lyckas att bilda regering?

– Hennes uppdrag är inte att bilda regering utan att sondera förutsättningarna för en regering som kan tolereras av riksdagen, dvs hon sonderar inte för att själv bli statsminister, i alla fall inte i det här läget. Att hon skulle lyckas få till en allians+MP-lösning ser jag som ganska orealistiskt. Däremot så kan ju de sakpolitiska diskussioner som hon nu vill inleda landa i en uppgörelse över blockgränsen. Vill inte M och KD delta i det så ska man inte utesluta att vi får en situation där C släpper fram och samarbetar med en S-ledd regering. Det är ju ett sätt att stänga ute SD, vilket är ett viktigt mål för Lööf.

Regeringsbildningen

Hur troligt är det att Annie Lööf kan bli vår nästa statsminister?

– Inte särskilt troligt. Varken Löfven eller Kristersson är beredda att ge henne statsministerposten i en regering som de ingår i. Jag kan heller inte se varför S skulle släppa fram en Alliansregering bara för att Lööf är statsminister. Hon skulle ju kunna försöka bilda en liten regering med bara L men den skulle bli väldigt svag, och Lööf har länge argumenterat för en handlingskraftig regering. Men ingenting ska förstås uteslutas.

Om Annie Lööf också misslyckas med sonderingsuppdraget, vem ska då få uppdraget efter henne?

– Jag tror att det som händer om Lööf inte lyckas är att bollen går tillbaka till Löfven med samma förutsättningar som Kristersson fick, dvs ”om en vecka kommer riksdagen att rösta om dig som statsminister”. Vad som händer om han röstas ner är svårt att sia om, det är ju inte omöjligt att Kristersson i så fall får chansen ännu en gång.

C och L har alltid varit tydliga med att de inte vill samarbeta med SD. Så hur kan M och KD gå i taket när de bara uppfyller sina vallöften? Det känns väldigt ologiskt. Är detta regisserat för att vinna röster från SD, och sedan gå till nyval som Alliansen?

– Nej, så avancerat är inte ens det politiska spelet. Det handlar snarare om att Kristersson nog trodde att Lööf och Björklund skulle släppa fram honom som statsminister till slut. En annan viktig anledning till att han agerade som han gjorde var ju att han ville visa sitt parti och sina väljare att han gjorde allt han kunde för att bli statsminister, ända in i kaklet som han brukar säga.

Hur är det möjligt i en demokrati att utelämna ett parti som erhållit 1,1 miljoner röster? Den personen som erhållit sonderingsuppdraget skall enligt min uppfattning vad gäller demokrati samtala med alla partier, annars är demokratin satt ur spel.

– I ett system som vårt så måste partier samarbeta med varandra om de inte får egen majoritet men de måste inte samarbeta med partier de inte vill samarbeta med. Det kan man tycka är orättvist och fel men det sätter inte demokratin ur spel. SD är visserligen utestängda från regeringsbildningen men de har ju ändå inflytande. De avgör många frågor som vågmästare inte minst.

Om det blir ett nyval, tror du något/några partier åker ur?

– Ett extraval skulle vara väldigt riskabelt för MP och L, särskilt eftersom regeringsfrågan skulle vara huvudfråga. Skulle något av partierna åka ur så kan ju styrkeförhållandena mellan blocken förändras och då kan också regeringsfrågan se annorlunda ut. Men det är knappast någon som hoppas på ett extraval.

Se hela fråga/svar med Elisabeth Marmorstein på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet