Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mats Knutsons analys efter Jimmie Åkessons sommartal.

Mats Knutson: Det här är SD:s stora plan

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna sätter sig emot en eventuell lagstiftning mot koranbränningar, och kan därmed tvinga regeringen att söka stöd från Socialdemokraterna om de vill ändra i ordningslagen.

– Regeringsunderlaget är splittrat, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutsson.

Regeringen har tillsatt en utredning för att se om det går att ändra ordningslagen för att lättare kunna stoppa koranbränningar. Men efter Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons sommartal stod det klart att SD tar avstånd från en eventuell lagstiftning mot koranbränningar.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson menar att Åkessons uttalande innebär att det kan bli svårt för regeringen att få igenom en ändring av lagen.

– Det innebär ju att för att få en majoritet för ett sådant lagförslag måste regeringen försöka få en uppgörelse med Socialdemokraterna, säger han.

”Tidösamarbetet är som silvertejp”

I talet jämförde Åkesson även samarbetet med regeringen med silvertejp. Enligt Mats Knutson behöver inte jämförelsen betyda att Åkesson är missnöjd med Tidösamarbetet.

– Däremot är det ett uttryck för Åkesson och Sverigedemokraternas stora plan, alltså att den här mandatperioden kommer vara en inkörningsperiod för partiet. Och vinner man valet 2026 med de övriga högerpartierna, då ska Sverigedemokraterna sitta i regering, inte vara stödparti, säger han.

I klippet ser du Mats Knutsons berätta om vad Åkessons kommentarer kommer innebära för regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.