Strax efter klockan 14 bombade Israels armé ett höghus i Gaza som huserar flera internationella medier. Foto: Mahmud Hams/TT

Höghus i Gaza bombat – internationella medier evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Flera internationella medier som nyhetsbyrån AP och al-Jazira har evakuerat sin personal från ett höghus i Gaza efter en varning om att byggnaden kan komma att bombas av israeliska stridsflyg. Strax efter klockan 14 bombades byggnaden, rapporterar AP.

– Det är förkastligt, säger säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Evakueringen skedde efter att byggandens ägare fått en varning från den israeliska militären om att en bombning var nära förestående. De som befann sig i byggnaden fick en timme på sig att utrymma, skriver AP.

Strax efter klockan 14 bombades höghuset, visar bilder från platsen.

”Det här är en otroligt upprörande utveckling. Vi undvek med knapp marginal en fruktansvärd förlust av människoliv”, säger AP:s vd Gary Pruitt i ett uttalande.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, pekar på att Israel den 12 och 13 maj bombade två byggnader i två separata attacker där totalt omkring ett 20-tal redaktioner hade sin verksamhet.

– Det handlar alltså nu om totalt tre byggnader med redaktionell verksamhet, det är ett oerhört övergrepp mot pressfriheten och drabbar journalister som ska rapportera om det här, säger Erik Halkjaer.

Pekas ut som militärt mål

Den israeliska försvarsmakten IDF uppger i ett inlägg på Twitter att höghuset bombades eftersom den användes av Hamas militära underrättelsetjänst.

”I Bygganden fanns flera civila mediekontor som Hamas gömde sig bakom och avsiktligen använda som mänskliga sköldar”, skriver man i tweeten.

Huruvida detta stämmer eller inte är svårt att säga, anser Mellanösternkännaren Anders Persson vid Linnéuniversitetet.

– Men man kan konstatera att Israel nu har bombat ett flertal höghus, det förefaller vara ett mönster i upptrappningen. Samtidigt har man skickat signaler och varnat i förväg för att undvika civila dödsoffer, säger Anders Persson.

Att det skulle handla om en riktad kampanj mot medier ser han som osannolikt.

– Det har jag svårt att se, flera av mediebolagen har ju anställda på plats som fortsätter att rapportera.

Tidigt på fredagskvällen ska stridsflyg ha bombat den högt uppsatte Hamasledaren Khalil al-Hayehs hem, uppger den israeliska militären enligt AP. Byggnaden ska enligt militären utgöra en viktig del av Hamas infrastruktur. Det är oklart om al-Hayeh befann sig i sitt hem vid tillfället.

Israels beskjutning av Gaza fortsatte under natten mot lördag. Tidigt på morgonen dödades tio personer, varav åtta barn, i en israelisk flygräd mot ett flyktingläger nära Gaza City. Det är den enskilt dödligaste attacken sedan konflikten blossade upp tidigare i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet