Mexiko på väg att legalisera marijuana

Uppdaterad
Publicerad

Den mexikanska senaten har röstat igenom ett förslag om att tillåta bruk av marijuana både för medicinska ändamål och i rekreationssyfte, rapporterar TT.

För att träda i kraft behöver lagen även godkännas i underhuset, vars ledamöter har till den 15 december på sig att debattera och ta ställning till den.

 – Dess mål är att främja fred och säkerhet i samhället, bidra till att begränsa den illegala marknaden för psykoaktiv cannabis och, därigenom, en minskning av organiserad brottslighet, korruption och våld, skriver senaten i ett uttalande.

Redan 2015 öppnades det för bruk av marijuana i rekreationssyfte i Mexiko efter en dom i Högsta domstolen. Det är för närvarande tillåtet att inneha fem gram av drogen – en gräns som skulle höjas till 28 gram om den nya lagen går igenom.

Den nya lagen skulle även ge enskilda personer tillåtelse att odla upp till sex cannabisplantor i sina hem för eget bruk.

Mexiko har under många år härjats av drogrelaterat gängvåld som varje år skördar tusentals människors liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.