Migrationsminister Morgan Johanssons(S) höll pressträff i samband med att Migrationskommitténs betänkande överlämnades till regeringen. Foto: SVT

Migrationskommitténs slutbetänkande presenteras

Uppdaterad
Publicerad

Migrationskommitténs förslag för en ny migrationspolitik lämnas idag över till migrationsminister Morgan Johansson (S). Men efter att förhandlingarna bröt samman i somras, är det inget helhetsförslag med majoritet i riksdagen bakom sig som läggs fram. I stället läggs en rad enskilda förslag fram med hoppande majoriteter bakom sig.

Kommitténs ordförande, kammarrättspresident Thomas Rolén, presenterar 26 olika förslag för en ny politik.

– Jag vill betona att bakom varje enskilt förslag finns det en majoritet, men det finns ingen majoritet bakom helheten, säger han.   

Ett av huvudförslagen är att uppehållstillstånd för flyktingar skall vara tidsbegränsade med möjlighet till förlängning eller permanent tillstånd efter tre år.

För att få permanent uppehållstillstånd krävs kunskaper i svenska och samhällskunskap, föreslår kommittén som också vill se att asylsökande kan försörja sig för att man ska få stanna i Sverige.

– Kvotflyktingar undantas från dessa regler, säger Rolén.

Även för anhöriginvandring föreslås ett försörjningskrav; den som vill ta hit släktingar måste kunna försörja dessa samt tillhandahålla en tillräckligt stor bostad. 

Enligt migrationsminister Morgan Johansson tar regeringen nu över beredningen av kommitténs 600 sidor tjocka förslag som nu ska ut på remiss.

Senast i början av nästa år måste beslut tas om en ny politik för att den ska kunna träda i kraft den 20 juli då den gamla, tillfälliga lagstiftningen, löper ut. Annars fortsätter den gamla att gälla.

– Jag ser ingen risk för att vi inte ska klara det, säger Morgan Johansson. 

”Långt ifrån tillräckligt” 

Men, då kommittén är långt ifrån enig på många punkter väntas hårda förhandlingar i höst mellan regeringen och de åtta riksdagspartierna.

Moderaterna har drivit på för en betydligt tuffare asylpolitik och partiets migrationspolitiske talesperson, Maria Malmer Stenegard, är inte nöjd.

– Det här är långt ifrån tillräckligt. Det är en mycket smal produkt där viktiga förslag saknas, säger hon och efterlyser volymmål och krav för att få ta del av svensk välfärd.

Inte heller Miljöpartiet är nöjda. Enligt partiets migrationspolitiske talesperson, Annika Hirvonen Falk, har partiet reserverat sig mot många av förslagen då man bland annat anser att de inte tar tillräcklig hänsyn till barns rättigheter.   

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill ha en avsevärt stramare migrationspolitik.  Staten bör också uppmuntra återvandring; personer som kommit till Sverige ska kunna återvända till sina forna hemländer.

– Fler än som kommer hit bör lämna landet, säger han.

Fakta: Migrationskommitténs förslag

I migrationskommitténs betänkande föreslås bland annat:

• De som beviljas skydd ska få tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel.

• Bara kvotflyktingar ska beviljas permanenta uppehållstillstånd (PUT) vid första beslutet.

• De som får skydd som flykting ska få uppehållstillstånd för tre år. Det kan förlängas med två år.

• Om vissa krav uppfylls kan PUT beviljas efter tidigast tre år.

• Alternativt skyddsbehövande ska få uppehållstillstånd för 13 månader. Det kan förlängas med två år.

• Om vissa krav uppfylls kan PUT beviljas efter tidigast tre år och en månad.

• Vandels-, försörjnings, språk- och samhällskunskapskrav ska ställas för PUT.

• Möjlighet att göra undantag från kraven ska finnas.

• Flyktingar och alternativt skyddsbehövande ska ha rätt till familjeåterförening.

• Undantag från försörjningskrav görs om ansökan lämnas in inom tre månader efter att skydd beviljats.

• Möjlighet finns att få uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter.

Källa: TT, regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.