Migrationsminister Heléne Fritzon (S). Foto: TT

Ministern: “Kontrollen av ohederliga gode män måste förbättras”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT Nyheter avslöjat att hundratals miljoner stulits från personer med god man eller förvaltare, så presenterar regeringen idag sina förslag på åtgärder till Riksrevisionen. Förbättrad tillsyn där flera myndigheter ska vara inblandade är huvudförslaget.

– Tillsynen över ställföreträdare och överförmyndare behöver förbättras, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S). I ett svar till Riksrevisionen idag skriver regeringen att det behövs ett aktivt och effektivt tillsynsarbete för att motverka ohederliga ageranden som i slutändan drabbar människor som är i en utsatt situation.

Hård kritik från Riksrevisionen

Riksrevisionen granskade förra året hur kontrollen av gode män och förvaltare ser ut efter att SVT avslöjat att hundratals miljoner försvunnit från drabbades konton.

Deras slutsats var att kontrollen inte är tillräcklig. Riksrevisionen rekommenderar att regeringen tillsätter en utredning som ser över systemet som helhet. Där bör man titta på hur kontrollen ser ut i våra grannländer, menar de. I till exempel i Finland och Norge har man gått över till professionella gode män.

Ingen ny utredning

Men någon stor utredning finns inte på bordet, enligt Heléne Fritzon.

– Vi har redan mycket av underlaget för att kunna fatta de här besluten.

Istället förbereder man nu inom Regeringskansliet att ge olika myndigheter i uppdrag att förbättra tillsynen.

Ett förslag som man tittar på är om man ska ge kommunerna möjlighet att vid behov tillsätta professionella ställföreträdare, något som redan görs i flera kommuner trots att det saknas lagligt stöd för det.

Nationellt register av gode män

Dessutom tycker Riksrevisionen att det behövs en ny myndighet och att det bör införas ett nationellt register över gode män och förvaltare.

– Vi måste borra vidare i vad är det för typ av register, hur man ska använda det och hur stor nyttan är av det, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

Men något mer svar på vad regeringen faktiskt tänker göra, får vi inte.

– Vi kommer att återkomma så snart vi kan med mer konkreta besked, säger Heléne Fritzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.