Politiker riktar stark kritik mot god man-modellen. Foto: TT

Politiker riktar stark kritik mot gode man-modellen

Uppdaterad
Publicerad

Politiker från flera partier kräver förändringar i systemet kring gode män. SVT:s granskningar har visat på stora brister kring de gode männen. I går berättade SVT Nyheter att var tredje överförmyndare får kritik för hanteringen av gode män till ensamkommande barn.

– Vi ser helst att regeringen föreslår en myndighet som tar det totala ansvaret och inte som idag överlåter det åt länsstyrelserna, säger Ola Johansson (C).

Gode män och förvaltare har kommit undan med att stjäla pengar, sälja fastigheter eller att bara inte redovisa vart pengar har tagit vägen till ett värde av hundratals miljoner kronor, visar SVT:s granskningar. De här är dock enbart några av många problem som finns med systemet kring gode män, förvaltare och förmyndare. I dag har nästan inga överförmyndare åtgärdat problemen som SVT avslöjade för ett år sedan.

#deutsatta

I går kunde SVT Nyheter även berätta att var tredje överförmyndare, som har uppdraget att utse och granska gode männen, får kritik av länsstyrelserna för hanteringen av gode män till ensamkommande barn.

”Utnyttjar systemet”

Nu vill politiker från flera partier förändra systemet. Ett 30-tal ledamöter inom Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har skickat in motioner till riksdagen där de föreslår olika ändringar bland annat inom godmanskap och förvaltarskap.

Ola Johansson (C) berömmer överförmyndare som hjälper de behövande i samhället för en låg ersättning. Men han anser att det finns djupare problem inom systemet. Han syftar bland annat på gode män och förvaltare som förskingrar pengar.

– Vi ser också att det finns såna som utnyttjar systemet och försöker lura människor och lura de mest utsatta. Därför är det väldigt viktigt att kommunerna som har huvudansvaret inte tillåter det här ske och att de får tillräckligt med bra stöd för det.

Vill förändra lagstiftningen

Som SVT Nyheter tidigare har avslöjat finns det brister med tillsynen över gode män och förvaltare. De är inte tillräckligt förberedda och utbildade och utför ett arbete med låg ersättning, något som i dag även påverkar ensamkommande barn.

Maria Strömkvist (S) skriver i en motion tillsammans med tre andra kollegor att lagstiftningen i föräldrabalken som reglerar god man- och förvaltarskap bör ändras.

– Den är otydlig i dag. Vi vill ha kvar systemet som bygger på att människor i vårt samhälle tar på sig uppdraget att bli gode män men vi vill ha en tydligare lagstiftning på vad det innehåller – vad är uppdraget för gode män och eventuellt att man kopplar det till någon form av utbildning.

”Oerhört sårbara”

Lotta Johnsson Fornarve (V) anser också att lagstiftningen är föråldrad. Hon föreslår i sin motion att lagstiftningen, som härstammar från förmyndarskapslagstiftningen 1924 och vars element fördes vidare till föräldrabalken 1949, behöver ändras från grunden.

– Den har lappats och lagats under årets lopp och blivit lite bättre men den är alltför oöverskådlig och dessutom saknas det många viktiga bitar. Det är viktigt att vi har en bra lag som skyddar de människor som behöver gode män och förmyndare eftersom det är en grupp av människor som är oerhört sårbara.

Föreslår skadestånd

Johnsson Fornarve vill också att det införs ett skadeståndskrav som ersätter huvudmän som har blivit bestulna på sina pengar. Vid fall där en god man blir dömd för förskingring och inte kan betala skadestånd till den drabbade bör kommunen bidra med en så kallad solidarisk skadeståndsersättning.

– Det måste ytterst finnas ett skyddsnät när det här händer. Det kan inte vara så att människor som samhället tar ansvar för att skydda blir blottställda på grund av ställföreträdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet