Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Ministern om kritiken: ”Då kommer vi ha en helt annan diskussion”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen fick kritik från Svenskt näringsliv för att försöka detaljstyra företag till att bygga kärnkraft. Nu bemöter energiministern kritiken.

– Om Vattenfall skulle komma tillbaka och säga att det finns ingen ekonomisk lönsamhet så kommer vi ha en helt annan diskussion. Där är vi inte nu, säger Ebba Busch.

Både Vattenfall och Svenskt näringsliv tycker att regeringen genom Tidöavtalet vill styra den tidigare till att satsa på just kärnkraften.

Vattenfall vill själva bestämma när och hur det ska byggas nya kärnkraftverk. De säger att de själva vill bestämma när de anser det lönsamt, för att elen för konsumenter inte ska bli för dyr.

Svenskt näringsliv gick under tisdagen ut och sa att regeringen inte låter marknadsekonomin ha sin gång, en kritik energiminister Ebba Busch (KD) nu bemöter.

– Det är väl en fråga om vägen dit. Jag skulle väl säga att jag är vän av ett rubust energisystem. De fyra samarbetspartierna är överens om att uppdra till Vattenfall att påbörja upphandling av ny kärnkraft, säger hon till SVT Nyheter.

Uppdra ny upphandling, det låter ju som att ni vill peka med hela handen och vara operativa helt plötsligt i ett statligt affärsdrivande bolag?

– Vi kommer att se en helt annan typ av ekonomisk förutsättning för kärnkraften i Sverige de kommande åren.

Se mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.