Theresa May, brittisk inrikesminister, skriver i tidningen The Sunday Times att Europas flyktingssystem inte fungerar och menar att det gränlösa systemet förvärrar flyktingkrisen. Foto: TT

Ministrar vill ha extra EU-möte om flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna kommer att ha ett krismöte om migrationskrisen i september.. Samtidigt kritiserar den franske utrikesministern vissa länders ”skandalösa” inställning.

EU-ländernas ansvariga ministrar kommer att ha ett möte om migrantkrisen i Bryssel den 14 september, enligt Luxemburgs regering.

Tyskland, Frankrike och Storbritannien gick på söndagen ut med att de ville ha ett krismöte för att ”omedelbart ta fram åtgärder för att möta utmaningen från ökningen av migranter”, rapporterar Reuters.

Flyktingkrisen i Europa

Kritiserar inställningen

Samtidigt går två tunga EU-politiker till attack mot inställningen i Europa. Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius kritiserar bland annat Ungerns stängsel mot Serbien som ska stänga ute flyktingar och migranter.

– När jag ser att ett antal europeiska länder, speciellt i öster, inte accepterar kvoter finner jag det skandalöst, säger han till radiostationen Europe 1, enligt AFP.

”Läget förvärras”

Theresa May, brittisk inrikesminister, skriver i The Sunday Times att Europas flyktingpolitik inte fungerar. Hon menar att minimeringen av gränskontroller inom EU förvärrar flyktingläget och vill se inskränkningar av den fria rörligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet