Under lång tid har det funnits problem på Tullbackagården i Nora som fått konsekvenser för de boende. Foto: Pontus Lundahl /TT

Missförhållanden på äldreboende i Nora

Uppdaterad
Publicerad

Under lång tid har problem i den psykosociala arbetsmiljön på Tullbackagården i Nora fått allvarliga konsekvenser för de boende. Nu har kommunen i en rapport konstaterat att flera missförhållanden aldrig rapporterats. Det rapporterar SR P4 Örebro.

Smutsiga kläder, oklippta naglar och våta blöjor. Det är några av de senaste missförhållanden som avslöjats på Tullbackagåden i Nora enligt en Lex Sarah-anmälan.

Problemen ska enligt SR P4 Örebro ha pågått under ett års tid. En grundorsak skall vara samarbetsproblem i personalgruppen som förra sommaren resulterade i att den splittrades och att det sedan dess varit stor omsättning på personal.

Missförhållanden på Tullbackagården

Utredare tillsatt

Därmed, menar kommunens socialchef Fredrik Bergström, har konsekvenserna blivit att rutiner brustit. Enligt en beskrivning av historiken på kommunens hemsida skall han ha fått kännedom om missförhållanden i början av september.

Då utsågs en utredare och enhetschefen gick in och deltog i omsorgsarbetet på berörda avdelningar för att i detalj förtydliga de dagliga rutinerna för gruppledaren.

Handlingsplan framtagen

Individnämnden i Nora kommun har bedömt det som inträffat som ett allvarligt missförhållande och har anmält detta till inspektionen för vård och omsorg.

Enhetschefen Veronica Arrborn, meddelade vid en presskonferens på lördagen att en handlingsplan nu finns framtagen för att säkerställa att rutinerna följs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på Tullbackagården

Mer i ämnet