Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna: Gör det lättare att omhänderta gängkriminellas barn

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att polis och åklagare ska få möjlighet att tvångsomhänderta barn till gängkriminella enligt Lagen om Vård av unga, LVU. Enligt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skulle det skicka en viktig signal, säger han till Ekot.

– Om ni inte ser till att era barn slipper växa upp i grov kriminalitet eller om ni inte har koll på att era barn inte begår brott då måste vi överta den uppgiften, säger Ulf Kristersson och tillägger:

– Det skulle jag säga är en signal som skulle bli rätt kristallklar rakt in i rätt många familjer.

Socialtjänsten ingriper för sällan

Redan i dag kan Socialtjänsten omhänderta barn till föräldrar som brister i omsorg eller på grund av barnens eget beteende, till exempel missbruk eller kriminalitet.

Men enligt Moderaterna bör fler barn i familjer som begår organiserad brottslighet omhändertas och Ulf Kristersson tycker att Socialtjänsten ingriper för alltför sällan idag.

– Nu pratar vi om barn och ungdomar som växer upp i kriminalitet, där familjen är kriminell, där det är en överhängande risk att de fostras in i egen kriminell bana. De blir ofta inte omhändertagna överhuvudtaget, säger han.

Vill ge polis och åklagare rätt att omhänderta barn

Moderaterna vill också utöka möjligheterna till omhändertagande av barn genom att också ge polis och åklagare befogenhet till omhändertagande enligt LVU, Lagen om Vård av unga. Något de inte har i dag.

– Det skulle göra att statens samlade insatser för att ta bort barn och ungdomar från kriminella miljöer skulle vara mycket, mycket bättre, säger Ulf Kristersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.