Vaccinsamordnaren Richard Bergström: ”Det finns ingen anledning att vänta.” Foto: TT

Modernas coronavaccin godkänns av EU på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska bioteknikföretaget Modernas coronavaccin kommer att godkännas av EU-kommissionen på måndag och de första doserna kommer till Sverige inom två veckor, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT. 

Enligt Richard Bergström skulle Modernas vaccin rekommenderas för ett godkännande av den Europeiska läkemedelsmyndigheten först på onsdag, men de vetenskapliga diskussionerna har gått fortare än väntat.

– Det finns ingen anledning att vänta, säger han och tillägger:

– Rekommendationen sker på måndag morgon och ett par timmar senare godkänns det formellt av EU-kommissionen.

Första doserna till Sverige inom två veckor

Sverige har tecknat avtal med om att få köpa Modernas vaccin och enligt avtalet ska de första doserna levereas inom två veckor efter att det godkänts av EU.

– Vi kommer att få cirka 20 000 – 30 000 doser i veckan, säger Richard Bergström.

EU har tidigare godkänt Pfizer/Biontechs vaccin för leverans och sedan någon vecka tillbaka levereras mellan 80 000 och 90 000 doser per vecka till Sverige, leveranser som Richard Bergström hoppas ska kunna öka till uppemot 300 000 doser i slutet av februari i och med att en produktionsanläggning i tyska Marburg får grönt ljus av EU för att dra igång sin vaccinproduktion.

”Tecken på otålighet”

I en intervju i den tyska tidskriften Der Spiegel uppger Biontechs vd Ugur Sahin att vaccintillgången för den nära framtiden är hotad då EU:s administrativa processer drar ut på tiden.

Men, enligt Richard Bergström finns det ingen risk för brist på vaccin.

– Nej, nej, nej. Det är snarare tvärtom, säger han och tillägger att Ugur Sahins uttalande snarare ska ses som ett ”tecken från en otålig vd” då Biontech väntar på att anläggningen i Marburg, som ska tillverka Pfizer/Biontechs vaccin, ska starta.

Alla vuxna vaccinerade innan midsommar

Enligt vaccinsamordnare Richard Bergström har leveranserna av vaccin till Sverige och den efterföljande vaccineringen hittills gått enligt plan. I februari väntas EU också godkänna Astrazenecas vaccin, vilket innebär att Sverige kommer att nå sina vaccinationsmål.

– Som det ser ut nu kommer vi klara av att vaccinera alla i vuxen ålder innan midsommar, säger Richard Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer