Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Högvakten utanför presidentpalatset i Ankara, dit de svenska och finska förhandlingsdelegationerna åker på onsdag. Foto: Burhan Ozbilici, AP/TT

Svensk-finsk delegation åker till Ankara

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag den 25 maj ska representanter från Sverige och Finland diskutera ländernas Natoansökningar i Ankara. Det meddelar turkiska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Oscar Stenström, statssekreterare med ansvar för utrikesfrågor och säkerhetspolitiska rådet, kommer representera Sverige under mötet. Från finskt håll ska Jukka Salovaara, utrikesministeriets statssekreterare, delta. Från Turkiet deltar ambassadör Ibrahim Kalin och och biträdande utrikesminister Sedat Önal.

Mötet ska hållas på diplomatisk nivå för att försöka lösa knutarna kring ländernas Natomedlemskap. På tisdagen presenterade Turkiet en lista med krav för landet ska godkänna Sveriges Natomedlemskap. Det handlar bland annat om krav på säkerhetsgarantier.

Bekräftade uppgifter

Uppgifterna om att länderna skickar varsin delegation till Turkiet var något som Sveriges Radios Ekot rapporterade tidigare under tisdagen. Utöver Turkiets pressmeddelande bekräftar också Finlands utrikesminister Pekka Haavisto uppgifterna om ett möte på onsdagen.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez bekräftade på tisdagen att Sverige och Finland kommer att delta på Natos toppmöte i Madrid i den 28–30 juni, rapporterar AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.