Det brinner i Enånger – i närheten av kyrkan Foto: Daniel Sjöholm

MSB ber EU om hjälp för att hantera bränderna

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i flera delar av landet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har under måndagen begärt stöd från EU för att bekämpa bränderna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har under måndagen aktiverat EU:s civilskyddsmekanism och skickat in en begäran om brandbekämpningsflyg till Centret för samordning av katastrofberedskap (ERCC).

– Resursläget är ansträng och med bakgrund av det har vi fattat beslut om att begära ytterligare stöd från EU, säger Jakob Wärnerman, operativ chef på MSB, till SVT Nyheter.

Det rör sig om två italienska brandbekämpningsflygplan som anländer till Örebro på onsdagen och stannar i Sverige i åtta dagar. Man hoppas att kunna sätta in planen under onsdagseftermiddagen om behov finns.

– Situationen i landet är så pass allvarlig att vi ser att flygplanen kommer stärka den nationella beredskapen, säger Jakob Wästerman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet