MSB vill att testningen av covid-19 trappas upp.

MSB vill testa fler samhällsviktiga grupper

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreslår att fler samhällsviktiga grupper ska testas för covid-19.

– Det kan handla om sådana som möter mycket människor i jobbet, säger Svante Werger vid MSB.

Snabbspåret, att testa samhällsviktiga grupper utöver vård- och omsorgspersonal och de som söker vård för symptom, bör utökas, tycker Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Detta rapporterade Ekot först om.

Svante Werger, strategisk rådgivare på MSB, berättar att prioriteringslistan för vilka som bör coronatestas har blivit längre.

Coronapandemin

”Kan beröra de som möter mycket människor”

– Det kan vara personer med nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet som tillexempel drift av elnät eller telekommunikation, sådant som nästan alla är beroende av. Det är även sådana som utgör ett viktigt stöd till sjukvården, kanske om man levererar varor eller tjänster till vården. Sedan är det sådana som möter mycket människor i jobbet, säger Svante Werger till SVT Nyheter och fortsätter:

– Tillexempel om man arbetar inom transport eller på Migrationsverkets förvar eller liknande arbetsplatser.

”Skulle kunna börja direkt”

Svante Werger förklarar att förslaget om de utökade testgrupperna fungerar som underlag för Folkhälsomyndigheten som sedan får ta frågan vidare.

– Jag ser inget som hindrar att man börjar testa dessa grupper nu på en gång ur vårt perspektiv. Men hur det kommer att hanteras med logistik och så, den frågan äger Folkhälsomyndigheten.

Emma Spak, chef för vård- och omsorgsfrågor på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, säger till Ekot att det är viktigt att de nationella riktlinjer som myndigheterna kommer med under coronapandemin är tydliga:

– Det är viktigt när det finns en strategi att den är klar, tydlig och lättförståelig så att det inte blir olika i olika delar av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet