Resenärer med munskydd på Arlanda flygplats. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Munskydd rekommenderas på svenska flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

På samtliga av Swedavias flygplatser rekommenderas det nu att man bär munskydd inne på terminalen, vilket P4 Gotland har rapporterat om.

Rekommendationen gäller på flygplatserna Arlanda, Landvetter, Bromma, Malmö, Luleå, Umeå, Åre, Visby, Ronneby och Kiruna Rekommendationerna har börjat gälla successivt, med början på Arlanda i måndags.

Formellt handlar det om en anpassning till säkerhetsprotokoll från den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA, säger Lovisa Ernestam vid Swedavias presstjänst.

Coronapandemin

– Det finns en förväntan om att människor ska bära munskydd på flygplatser, inte minst internationellt. Det krävs dessutom på de flesta flygplan i dag.

TT: Vad händer om man inte bär munskydd?

– Det är ingen som avvisas. Men kanske kommer personalen fram och informerar om möjligheten att köpa munskydd på flygplatsen, säger Lovisa Ernestam.

För personal som arbetar på Swedavias flygplatser med resenärsnära kontakt är munskydd däremot ett krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet