Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, oroas inte över ökningen av tbc-fall. Foto: TT

Myndigheten lugnar: Ingen spridning av TBC

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av tuberkulos, tbc, ökar i Sverige. Men det finns ingen smittorisk, försäkrar Folkhälsomyndigheten. – Tuberkulos är inte speciellt högt på listan över framtida hot i Sverige, säger Anders Tegnell, Statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.

SVT berättade i går att antalet fall av tbc har ökat kraftigt de senaste tio åren. Förra året upptäcktes 835 nya fall. På tio år har tbc-fallen fördubblats, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Inga vaccinationer

Den rutinmässiga vaccineringen av tbc upphörde i Sverige under mitten av 1970-talet. Det finns ingen anledning att börja med vaccinationer igen, trots de nya siffrorna.

– Det korta svaret är nej, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.

Av de nytillkomna tbc-fallen i Sverige är majoriteten födda utomlands i länder där tbc är vanligt. De allra flesta har smittats innan de har kommit till Sverige och någon ökning av fall som smittats i Sverige kan man inte se.

– Det finns ingen spridning i Sverige, så en vaccination vore meningslös. Det här är ju personer som nästan helt och hållet smittats innan de kom till Sverige. Då hjälper det inte att vaccinera folk i Sverige, säger Anders Tegnell.

Ingen risk

Det finns ingen smittorisk i Sverige, förklarar Anders Tegnell. Trots ett konstant inflöde av människor som är smittade av tbc så finns ingen smittorisk ens på låga nivåer.

– Ökningen är helt och hållet en spegling av att vi är ett samhälle dit många har flyttat. Egentligen är det väldigt bra att vi hittar dem, det visar ju att svensk hälso- och sjukvård fungerar. Man fångar upp dem innan de blir jättesjuka, eller kan smitta någon annan.

Gunilla Källenius, professor i klinisk mikrobiologi, varnade för att resistent tbc kan spridas i en sådan takt att Sverige kan hamna i samma situation som för 100 år sedan, då människor isolerades i sanatorier.

”Extremt otroligt”

Men ett sådant scenario bedömer Anders Tegnell som helt osannolikt.

– När man slutade vaccinera på 70-talet kunde man göra det utan några tecken på smittspridning, tvärtom fortsatte det att minska.

– Att vi i Sverige ska hamna i denna situation ser jag som extremt otroligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.