Foto: ScanpixVisa alla (5)
Visa alla (5)

Nytt anfall har inletts i gallerian

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt stort anfall har inletts mot köpcentret i Nairobi i Kenya där terrorister förskansat sig.

Tre kraftiga explosioner hördes på morgonen inifrån köpcentret i Nairobi i Kenya.

Explosionerna kom strax efter att häftig skottlossning hörts tidigare på morgonen från gallerian.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att ett nytt anfall har inletts och hänvisar till en kenyansk säkerhetskälla.

Mossad deltar i insatsen

Enligt uppgifter till SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås, som är på plats i Nairobi, deltar israeliska Mossad, amerikanska FBI och kenyanska styrkor i insatsen.

– Banden mellan Israel och Kenya är sedan länge starka, eftersom Israel har sett Kenya som en säker plats för sina medborgare. Israel har också en stor erfarenhet av den här typen av operationer, säger Johan Ripås.

SVT har under flera dagar fått uppgifter om att internationella insatssyrkor finns på plats.

Att flera amerikanska medborgare finns bland gisslan och offren gör att FBI får ökat handlingsutrymme att delta.

De flesta befriade

Kenyansk militär uppgav på söndagskvällen att de flesta som hållits som gisslan har befriats. Militären sade då att man tagit kontroll över större delen av köpcentret.

En talesperson för Kenyas militär säger till Reuters att de flesta som lyckats ta sig ut från gisslandramat i Nairobi hade hållit sig gömda inne i byggnaderna. Talesmannen Cyrus Oguna säger att ”ett litet fåtal” fortfarande hålls fångna.

Fyra soldater ska ha skadats under fritagningen på söndagen.

På söndagskvällen befarade polisen att antalet döda skulle komma att stiga kraftigt.

En talesman för den somaliska  al-Shabaab-milisen, som allmänt misstänks vara inlandad i attacken ger i ett uttalande terroristerna i köpcentret klartecken att göra vad de vill med gisslan.

”Vi bemyndigar Mujahidin (de heliga krigarna) inne i byggnaden att vidta åtgärder mot fångarna i samma grad som de själva utsätts för påfrestningar”, skriver Rage på en extremislamistisk webbplats, enligt AFP.

Vicepresident får resa hem

Rättegången mot Kenyas vicepresident William Ruto vid den internationella domstolen i Haag har skjutits upp en vecka, för att ge Ruto möjlighet att resa hem och delta i hanteringen av krisen. Ruto står åtalad för inblandning i våldsdåden efter det omstridda valet 2007.  Detta gäller även president Uhuru Kenyatta, i vars fall rättegången ännu inte inletts.

– Med tanke på omständigheterna tillåter domstolen herr Ruto att lämna förhandlingarna för en vecka, meddelar domare Chile Eboe-Osuji vid en extrainkallad domstolsförhandling, enligt AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Nairobi

Mer i ämnet