Mannen misstänks vara ledare för ett nätverk som sålt knark i Kumla. Det finns även kopplingar till tidigare beslag som polisen har gjort. Foto: Polisens förundersökning

Gängledare åtalas för grovt narkotikabrott i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för Kumlanätverket åtalas nu för grovt narkotikabrott. Mannen ska tillsammans med en 21-årig man varit ledande i en stor narkotikahärva.

Polisen gjorde i höstas en riktad insats mot narkotikahandeln i länet. Ett led i arbetet var att komma åt det nätverk som sålt droger i Kumla och Hallsberg.

Genom hemlig avlyssning och en riktad spaningsinsats har nu totalt 15 personer åtalats. Under torsdagen lämnade åklagaren in det sista åtalet avseende sju personer varav en pekas ut som ledare för nätverket.

Ledaren är tidigare dömd

Mannen som åklagaren nu pekar ut som ledare för gänget är en 52-årig man som sedan tidigare är dömd för brott.

Hösten 2014 bedrev polisen en särskild insats bland annat mot mannen då han sålde stora mängder alkohol till ungdomar. Han dömdes till fängelse men har efter avtjänat straff trappat upp verksamheten.

Åklagaren skriver i åtalet att mannen har haft en ledande och avgörande roll inom nätverket. Han har styrt ekonomin och också varit den som haft kontakter för att anskaffa narkotika.

Stora mängder narkotika

Polisen har kunnat säkra bevis som tyder på att nätverket hanterat stora mängder narkotika. Det handlar om flera kilo cannabis och tusentals narkotikaklassade tabletter.

Förutom den 52-åriga ledaren åtalas nu även en 21-årig man för grovt narkotikabrott. Ytterligare fem personer i 20-årsåldern åtalas för medhjälp till grovt narkotikabrott.

Åklagaren anser också att nästan 200 000 kronor ska förverkas från de åtalade personerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.