Foto: TT

Nepal har en lång väg kvar

Publicerad

Ett år efter jordbävningen har människorna i Nepal börjat att återhämta sig men återuppbyggnaden och rekonstruktionen av landet är långt ifrån klar. Den har knappt börjat.

– Vi tycker att det är ett jättestort problem. Det är viktigt att regeringen kommer igång med rekonstruktionen i stor skala så snabbt som möjligt, säger Mattias Bryneson, chef för Plan International Nepal.

Jordbävningen som ägde rum för ett år sedan mätte 7,8 på Richterskalan och krävde omkring 9.000 människors liv. Den drabbade omkring åtta miljoner människor och hundratusentals bor fortfarande i provisoriska hem.

Landsbygden är värst

Eftersom Nepal under en lång tid har drabbats av politiska konflikter har återuppbyggnaden av landet blivit försenad med ungefär sex månader. Sedan jordbävningen förra året har de utsatta personerna i Nepal utstått både en regnperiod och en vinter.

– Om man tittar på hur familjer har återhämtat sig så är det okej. De har tillfälliga hus, tillfälliga skolor och mat för dagen. Den återhämtningen har stärkts det senaste året men den permanenta återuppbyggnaden har inte riktigt kommit igång, säger Mattias Bryneson.

Landsbygden är fortfarande den del av landet som är värst drabbad.

– Byggnaderna där är av bambu, trä och har väggar eller tak i metall. Det är ofta jordgolv eller pressning med tillfälliga toaletter, säger Mattias Bryneson.

Ny regnsäsong väntar

Snart väntar ännu en regnsäsong vilket försvårar återuppbyggnaden av Nepal men Mattias Bryneson hoppas att återuppbyggnaden ska komma igång ordentligt under hösten när regnsäsongen är över.

Han understryker även att de temporära lösningarna inte är hållbara i längden. Risken för sjukdomsepidemier ökar och de tillfälliga lösningarna skapar en oro.

– Det finns en stor oro med tillfälliga hus och skolor. Människorna där undrar när de ska få hjälp av regeringen. Många upplever en osäkerhet, säger han.

”Det finns hopp”

För att arbetet ska fortsätta framåt menar Mattias Bryneson att det behövs mer finansiellt bidrag från Sverige och övriga länder. Regeringen i Nepal behöver även tekniskt stöd från utlandet för rekonstruktionen av landet. Turismen som är en viktig del för landets återhämtning går dåligt. Förra året minskade turismen med 75 procent.

– Att turismen kommer igång och att folk vågar besöka Nepal är ett bra sätt att hjälpa till, säger Mattias Bryneson.

Trots att det finns mycket kvar att göra i Nepal ser Mattias Bryneson positivt på landets framtid.

– Nepaleser är väldigt starka. Det finns hopp och det ser mycket bättre ut nu än vad det gjorde för sex månader sedan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.