Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nöjesparkerna får inte öppna för sommaren Foto: Martin Meissner/TT

Nöjesparkerna öppnar inte för sommaren

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom regeringens besked till landets nöjesparker – och det var inte det som parkerna hoppats på:
– Det finns fler grupper som har önskat undantag från den här regeln, men reglerna kommer fram till att vi inte kommer bevilja fler undantag över sommaren. Vi har gjort lättnader i restriktionerna så människor kan resa och semestra om man är frisk i hela Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till SVT.

Han hänvisar till Folkhälsomyndigheten som anser att man inte ska ändra i förordningen om max 50 personer.

Regeringens förbud mot att fler än 50 personer samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har ställt till problem för flera av Sveriges nöjesparker. Parks and Resorts och Liseberg har sedan en tid krävt besked av regeringen om när de får öppna parkerna.

Tillåter inte fler än 50 personer

Problematiken ligger i att nöjesparkernas tivolinöjen faller under ordningslagen och förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, vilket i dagsläget inte tillåter fler än 50 personer på grund av pandemin.

-  Då gäller det att hålla i de begränsningarna så att smittspridningen inte tar fart igen, säger Mikael Damberg.

Varför ska det vara fritt fram att gå på djurparker men inte på nöjesparker?

-  Börjar vi göra massa undantag för den här regeln, den här ordningslagen gäller för verksamheter och har gjort under en lång tid. Börjar vi göra undantag för en sektor börjar man fråga sig varför inte Allsvenskan i fotboll ska få ett undantag, varför inte utomhuskonserter ska få ett undantag, säger Mikael Damberg och fortsätter:

-  Vi anser att vi har gjort ett antal lättnader i restriktionerna inför sommaren och vårt fokus är att hålla ut och hålla i.

Är smittrisken större i nöjesparker än på fullbelagda stränder?

– Det är många verksamheter som omfattas av den här begränsningen. Det kan vara badland, konserter, demonstrationer och Allsvenskan. Många grupper har velat ha undantag, men regeringens besked är att vi inte kommer att medge några undantag över sommaren, säger Mikael Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer