Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Berg på norska säkerhetpolisen. Foto: Javad Parsa / NTB/TT

Norska säkerhetspolisen höjer terrorhotnivån efter dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Norska säkerhetspolisen höjer terrornivån efter nattens händelse då två personer sköts till döds vid en gaybar.

– Vi värderar skjutningen som en extrem islamistisk handling, säger Roger Berg, chef hos norska säkerhetspolisen.

Terrornivån höjs till den högsta nivån, så kallad extraordinär terrorhotssituation. Enligt den norska säkerhetspolisen har den misstänkte mannen kopplingar till extrema islamistiska nätverk i Oslo.

Den misstänka gärningsmannen är känd av polisen sedan 2015. Senast i maj i år genomförde polisen samtal med mannen efter att han visat intresse för yttringar som upplevts som kränkningar mot islam.

Skjutit mot flera restauranger

Mannen ska först ha öppnat eld mot människor på en restaurang, och sedan vidare till en gaybar där han fortsatt att skjuta.

Under lördagseftermiddagen håller även den norska regeringen en pressträff.

– Många muslimer är rädda och förtvivlade i dag. Det är vårt ansvar att tydliggöra att det enbart är den som står bakom angreppet som är ansvarig, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

Under lördagen höjde den norska säkerhetspolisen terrorhotnivån till nivå fem, den högsta på skalan. Den används vid en genomförd terroraktion eller när det föreligger ett oavklarat hot i Norge.

I Norge består terrorhotskalan av fem nivåer:

1. Inget känt terrorhot

2. Lågt terrorhot

3. Måttligt terrorhot

4. Högt terrorhot

5. Extraordinär hotsituation

I Sverige är det Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, som bedömer terrorhotnivån och Säkerhetspolisen som beslutar om den. Hotnivåskalan ser ut enligt följande:

1. Inget identifierat hot

2. Begränsat hot

3. Förhöjt hot

4. Högt hot

5. Mycket högt hot

Terrorhotnivån i Sverige ligger i dag på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala. Inom ramen för denna nivå ryms att ett terrorattentat kan inträffa. Nivån har legat på en trea under en längre tid.

NCT:s bedömningar av terrorhotet mot Sverige och svenska intressen bygger på information som är sekretessbelagd och därmed är även bedömningarna hemligstämplade.

Källa: PST.no, Säkerhetspolisen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid gaybar i Oslo

Mer i ämnet