På tisdagen fastställde den grönblå samverkan, allianspartierna och miljöpartiet, i regionfullmäktige sitt budgetförslag för 2019.
Det innebär bland annat ett höjt tillägg för obekväm arbetstid på helger inom sjukvården. Det nuvarande ob-tillägget ökar från plus 15 procent till plus 50 procent.
– Det underlättar att bemanna de vårdavdelningar vi har, och det är ett vallöfte vi haft, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.
Ca 600 kronor extra i lön för två helger
Arbetsmiljön för sjukvårdspersonal var en högt prioriterad fråga för samtliga partier inför regionvalet i Västra Götaland.
Satsningen som nu fastställts i budgeten 2019 kostar skattebetalarna 155 miljoner kronor. De som får tillägget är samtliga i sjukhuspersonalen som jobbar patientnära förutom läkarna.
Tillägget blir cirka 600 kronor om vårdpersonalen jobbar två helger – ena helgen fredag, lördag och söndag och den andra lördag och söndag.
Tillägget är räknat utifrån ett typexempel för en sjuksköterska och en undersköterska.
Sänka andelen personal från bemanning
I mars i år rapporterade SVT Nyheter Väst också att Västra Götalandsregionen skulle vara oberoende av bemanningspersonal inom ett år.
– Nationellt är målet att mindre än 2 procent av den egna personalen ska utgöra bemanningspersonal, vi ligger på 2-3 procent så vi ligger bra till i jämförelse med andra, sa Ann Stokland då, samordnare för arbetet med att minska hyreskostnaderna inom VGR.
Hur ser det målet ut i dagsläget?
– Vi har det målet och vi bör kunna nå det. Idag är 2,6 procent av personalen från bemanningföretag, säger Johnny Magnusson (M).
VGR:s budgetsatsningar för 2019
Västra Götalandsregionen har spaltat nedan punkter för budgetsatsningarna 2019
• Ett fortsatt arbete för att förbättra medarbetarnas villkor genom bland annat höjda OB-ersättningar.
• Omställningen av hälso- och sjukvården genom fortsatta satsningar på primärvården och dess roll som första linjens vård. Den nära vården står i centrum och målsättningen är att invånarna ska ha en fast läkarkontakt. Samtidigt ska den högspecialiserade vården koncentreras för att garantera en patientsäker och jämlik vård av hög kvalitet.
• Framtidens vårdinformationssystem som är en historiskt stor satsning för att underlätta för såväl vårdpersonal som invånarnas kontakter med hälso- och sjukvården.
• Stora satsningarna på regionens kollektivtrafik. Det handlar bland annat om miljardinvesteringarna i nya tåg och riktade medel för att öppna fler tågstopp runt om i Västra Götaland.
• Klimatfrågorna inom ramen för Klimat2030, med målet att bli fossiloberoende till år 2030.
• Personer med psykisk sjukdom eller med psykisk funktionsnedsättning. Därför ligger vår psykiatrisatsning kvar.