Länsstyrelserna varnar för att smittan på äldreboenden har börjat öka igen efter att besöksförbudet hävts. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu ökar smittan på äldreboenden igen

Uppdaterad
Publicerad

I Länsstyrelsernas senaste lägesrapporter framgår en tydlig bild. Oron över det hävda besöksförbudet är omfattande och på flera äldreboenden ökar coronasmittan igen.

”Smittspridningen fortsätter att öka i alla åldersgrupper och på särskilda boenden”, konstaterar Länsstyrelsen i Stockholm.

Liknande rapporter kommer från Gävleborgs län.

”Antalet vårdbehövande patienter med Covid-19 har ökat de senaste två veckorna jämfört med de fyra föregående veckorna. Tendens till ökad smitta inom äldreomsorgen”, skriver de.

Syns i FHM:s veckorapport

I Uppsala har fyra äldreboenden nyligen konstaterat smitta.

– Det är djupt oroande, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Ett av boendena, som är ett korttidsboende, kommer att stänga helt för besökare medan de andra tre drabbade boendena stoppar besök till enheter med konstaterad smitta. 

Antalet fall på äldreboenden har även ökat i Skåne.

– Tyvärr har vi de senaste veckorna sett ett flertal utvecklingar på äldreboenden och vi har något nedslag där det är rejäl smittspridning. Det är en oroväckande trend, sade smittskyddsläkare Eva Melander i regionfullmäktige på onsdagen.

Utvecklingen syns även i Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport. Under vecka 39 rapporterades 51 fall på äldreboenden, vilket är 20 fler än föregående vecka och den högsta noteringen sedan slutet av juli.

Även om ökningen sker från låga nivåer och att det är långt ifrån så många smittade som i mitten av april så är oron nu stor i många kommuner.

Liknande signaler från flera håll

Länsstyrelsen Östergötland lyfter i sin veckorapport upp Söderköpings kommun.

– Man känner en oro över att smitta kan spridas till boendena när besöksförbudet tas bort, skriver de.

Även länsstyrelserna i Västra Götaland, Västernorrland och Jämtland-Härjedalen har nåtts av liknande signaler.

– Oro för vad det upphävda besöksförbudet på äldreboenden kommer att få för konsekvenser i kommunernas verksamheter, skriver länsstyrelsen i Västra Götaland.

I Skåne efterfrågas tydligare riktlinjer och information om hur det upphävda besöksförbudet på äldreboenden ska hanteras. De konstaterar samtidigt att en eventuellt ökad smittspridning i samband med öppnandet kommer att synas först efter några veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.