Alliansens partiledare från vänster Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) under Centerpartiets kommundagar i Stockholm tidigare i år. Foto: TT / Henrik Montgomery

Alliansen presenterar sin klimatpolitik inför valet

Publicerad

Klimatfrågan har den senaste tiden seglat upp som en av väljarnas viktigaste inför valet den 9 september. I dag presenterade allianspartierna nya förslag om sin klimatpolitik. Flyget, skogen, företagandet och transporterna var i fokus.

Presskonferensen inleddes med att de fyra partiledarna turades om att fördöma de bilbränder som skett runtom i landet natten mot tisdagen.

– Min bild är att polisen måste ha de resurser som krävs och att de ansvariga måste lagföras. För det andra så är socialtjänsten inte rustad för att hantera kriminella tonåringar, sade Moderaternas Ulf Kristersson och allianskollegan Ebba Busch Thor (KD) sade att attackerna var “till synes samordnade” och “fruktansvärda”.

Men syftet med pressträffen var att ge sin bild av hur klimatpolitiken ska bedrivas och de fyra partiledarna gick varvet runt när de berättade om vad de skulle göra om de vinner valet.

”Vi ska inte sluta flyga”

Ulf Kristersson (M) vill se förändringar bland annat inom produktionen av stål, som i dag släpper ut mycket koldioxid och att man här övergår till en helt koldioxidfri produktion de närmsta decennierna.

Liberalernas Jan Björklund gick till angrepp mot Miljöpartiet som han menar står för en politik som anklagar den svenska levnadsstandarden som bland annat innebär att vi har möjlighet att flyga, men att det inte är det som är problemet.

– Vi ska inte sluta flyga, vi ska flyga grönare, sa Jan Björklund.

Han vill att flygflottan ställer om till att bli mer miljövänlig bland annat genom att lägga avgifter på flygplan som ger större utsläpp än nyare.

Inom transportsektorn vill man utveckla det system som innebär rabatt på utsläppseffektiva bilar.

”Grön miljöbonus”

– En grön, kraftig miljöbonus till den som köper en klimatsmart bil, menade Annie Lööf.

Utöver det vill man göra en nationell översyn för att se hur man kan minska utsläppen för tung trafik och inom kollektivtrafiken.

Ebba Busch Thor (KD) menade att skogsnäringen är under angrepp och tog ett exempel där skogsbrukare inte tilläts avverka på grund av häckande fåglar. Enligt Busch Thor går det att kombinera de båda intressena och därför ska man tillsätta en utredning som ska se om det går att stärka äganderätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer