Bild från förra sommarens skogsbrand vid Trängslet i Älvdalen. Nu rustar myndigheterna för eventuella bränder i sommar. Foto: Räddningstjänsten, arkivbild

Räddningstjänsten: ”Vi har planer för hur vi ska agera om det blir en skogsbrand”

Publicerad

Förra året drabbades tolv kommuner i landet av skogsbränder – i Älvdalen brann 26 miljoner kvadratmeter skog ner. Nu rustar MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och andra myndigheter för eventuella bränder i sommar.

Under juli förra sommaren drabbades Dalarna – med andra län – av svårsläckta skogsbränder. Flera byar utrymdes i samband med bränderna och temperaturen var hög under en lång tid. Nu rustar myndigheter för att motverka bränder runtom i landet.

– Samordning och utbildning har utvecklats generellt. Samtidigt har vi fått ökad utrustning som vi kan erbjuda räddningstjänsterna, säger Leif Sandahl, brandingenjör, till Nyhetsbyrån Siren.

”Vi har extra sprutor och slangar”

Daniel Fogd är inre befäl vid räddningstjänsten i Dalarna, han menar att det är svårt att rusta sig när man inte vet hur sommaren kommer att bli vädermässigt.

– Det beror på hur vädret blir. Vi har planer för hur vi ska agera om det skulle bli en skogsbrand, vi har extra sprutor och slangar, säger han och fortsätter:

– Framförallt fokuserar vi på vår riskbedömning av vädret på morgonen, där ser vi om vi bör ta in mer personal. Det finns rutinerna från i fjol.

Just nu är det gränsfall om ett eldningsförbud ska införas i södra Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer