Greklands premiärminister Alexis Tsipras söker stöd hos Putin. Foto: TT

Nu söker Grekland stöd hos Putin mot EU

Uppdaterad
Publicerad

Greklands premiärminister Alexis Tsipras talar nu om en ”underbar framtid” för Grekland och Ryssland tillsammans. Han lovar att motarbeta EU-åtgärder mot Ryssland på grund av Ukrainakrisen. I gengäld hoppas han på krediter och ökad handel.

Rysslands president Vladimir Putin har länge väntat på att på olika sättdriva en kil in i enigheten inom EU mot Rysslands agerande i Ukraina.

Nu tycks han ha funnit en bundsförvant – den grekiske vänsterpolitikern Alexis Tsipras som är ny premiärminister i Grekland.

Ukraina

Underbar framtid

Tsipras hänvisar till det förflutna. Grekland och Ryssland har ett gemensamt i kampen mot nazismen. Han talar om att Ryssland och Grekland haft ett strålande förflutet.

– Vi kan också få en underbar framtid.

Det är i en intervju med den statliga ryska nyhetsbyrån Tass som Tsipras gör uttalandena inför ett besök i Moskva för att träffa bland andra den grekisk-ortodoxe patriarken Kirill Putin den 8 april.

Ansträngt läge

Engelskspråkiga Tass har sänt ut utdrag av intervjun, medan andra delar citeras i tyska Der Spiegel.

Tsipras vänder sig alltså till Ryssland i ett läge när förhållandena mellan Ryssland och EU är mycket ansträngda.

Nu vill Tsipras – trots EU:s ekonomiska straffåtgärder mot Ryssland – öka samarbetet med Ryssland inom energisektorn, när det gäller handel och då särskilt inom jordbrukssektorn.

Grekland uppger att man genom EU:s ekonomiska straffåtgärder, sanktioner, förlorat 430 miljoner dollar: EU har ju infört sanktioner mot Ryssland som har svarat med att bland annat införa importstopp på jordbruksprodukter från EU.

Mot EU:s sanktionspolitik

Nu säger Tsipras att han är mot EU:s sanktionspolitik och att han tänker göra motstånd mot att förlänga EU:s sanktioner mot Ryssland.

– Sanktionerna är meningslösa, det är ett ekonomiskt krig som leder in i en återvändsgränd, säger Tsipras som menar att Ukrainakrisen uteslutande ska lösas på diplomatisk väg.

Han anser också att ett säkerhetspolitiskt samarbete mellan Ryssland och EU är viktigt. Just nu – efter Rysslands annektering av Krim – är ju läget bottenfruset.

Undantag för Grekland?

Ryssland har å sin sida lovat att kommande vecka överväga ett undantag för grekiska jordbruksprodukter så att de på nytt kan införas i Ryssland.

Han berättar också att han sagt till EU:s toppman Donald Tusk och EU:s utrikeschef Federica Mogherini att de inte ska anse Greklands ja till sanktioner mot Ryssland för givet.

– De måste fråga oss innan de fattar beslut, säger Tsipras till Tass.

Förhindra enighet

Ryssland har hoppats på att få anhängare inom EU för att förhindra att organisationen visar en enig fasad. Han har redan nära förbindelser med Ungerns omstridde ledare Victor Orban.

Moskva har länge hoppats att Grekland bistår Ryssland och visar sitt motstånd mot E-sanktioner. Der Spiegel citerar en utrikespolitisk expert i moskva, Fjordor Lukanov:

Traditionellt lojal

– Grekland är traditionellt lojalt mot Ryssland av historiska, kulturella och religiösa skäl. Detta är ett bra instrument [för Ryssland] att utöva inflytande på EU:s politik.

Utspelet sker samtidigt som Tsipras förtvivlat försöker få stödpengar utbetalda av euroländerna. Grekland har lämnat in en lista på åtgärder som regeringen lovar vidta för att lösa krisen i landet – men givarländerna tycks anse att åtgärderna inte räcker till, vilket gör att Tsipras befinner sig i ett besvärligt läge gentemot Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukraina

Mer i ämnet