Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med SVT:s politikreporter Johan Pisoni genom riksdagens kammarsal. Foto: SVT

SD:s utökade makt i riksdagen: Ordförandeposter och nya lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Sverigedemokraterna blev näst största parti i riksdagsvalet har partiet direkt inflytande över regeringsmakten genom samarbetet med M, KD och L. Dessutom väntas de få ordförandeposter i flera utskott.

Det formella samarbetet mellan SD, M, KD och L har gjort att Sverigedemokraterna för första gången har fått ordförandeposter i riksdagens utskott. Enligt Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson, Tobias Andersson, ska partiet ha fått fyra ordförandeposter och fyra vice ordförandeposter.

Moderaterna tilldelas i sin tur fyra poster, medan KD och L får två vardera, meddelade partierna på söndagen.

Dessutom kommer SD få överta Moderaternas prestigefulla möteslokal, förstakammarsalen. I och med detta har Sverigedemokraternas möjligheter till arbete i riksdagen förändrats.

– Det viktigaste i utskotten är vilken sida som har majoritet, men det är tydligt att ordförandeposterna spelar roll för partierna. De brukar vara angelägna om att få vice ordförandeposter om de inte får ordförandeposten, säger Hans Hegeland, statsvetare och tidigare moderat riksdagstjänsteman som i dag arbetar som utskottsråd i finansutskottets kansli.

Starta videon för att besöka riksdagens lokaler och höra vad förändringarna innebär för partierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.