Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra veckan slog Storbritannien värmerekord och nu har en grupp forskare räknat ut hur mycket av värmen som kan kopplas till klimat-förändringar.

Studie: ”Värmerekord i Storbritannien omöjligt utan klimatförändringar”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin uppmättes temperaturer på drygt 40 grader i Storbritannien i juli. Temperaturer som hade varit nästintill omöjliga i en värld utan klimatförändringarna, enligt en studie av forskare på World Weather attribution.

Sommarens värme i Storbritannien innebar att rekordtemperaturen i landet höjdes från 38,7 till 40 grader. I studien från World Weather attribution har en grupp forskare från olika länder studerat möjliga kopplingar mellan värmen och klimatförändringar.

Forskarna drar slutsatsen att den globala uppvärmningen har gjort det tio gånger mer sannolikt att en värmebölja som förra veckans i England och Wales inträffar. De konstaterar även att temperaturerna var 2-4 grader högre än vad de skulle ha varit utan påverkan från klimatförändringarna.

Temperatur som sker ”en gång på 500 år”

För att genomföra studien har forskarna jämfört temperaturerna i England och Wales med hur vädret sett ut historiskt och använt klimatmodeller för att simulera en värld innan uppvärmningen.

Enligt analysen har värmeböljor i Europa blivit vanligare de senaste åren. Men enligt forskarna var värmen i Storbritannien ovanlig även med dagens klimatmått mätt. Så varmt som det var på tre väderstationer i London är det en gång på 500 år, enligt deras beräkningar.

Analysen av värmeböljans effekter är ännu inte klar. Men enligt forskarna finns prognoser på att det dog 840 fler människor än det skulle gjort utan hettan.

World Weather Attribution

World Weather Attribution studerar kopplingar mellan extremväder och klimatförändringar. Initiativet är ett samarbete mellan klimatforskare från:

  • Imperial College London i Storbritannien
  • Kungliga nederländska meteorologiska institutet
  • IPSL och LSCE (Laboratorier för klimat- och miljövetenskap) i Frankrike
  • Princeton University och National Center for Atmospheric Research i USA
  • Tekniska högskolan ETH i Schweiz
  • Tekniska högskolan IIT Delhi i Indien
  • Röda korsets klimatcenter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.