USA:s dåvarande utrikesminister Henry Kissinger ska ha stoppat Viggenaffären. Foto: Scanpix/montage

Wikileaks: Kissinger stoppade Viggen i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Den indiska tidningen The Hindu har tagit del av nya Wikileaksdokument som bland annat sägs visa att Rajiv Gandhi avlönades av Saab och att dåvarande utrikesminister Henry Kissinger stoppade affären.

Wikileaks släpper på måndagen över 1,7 miljoner amerikanska diplomat- och underrättelserapporter samt kongresskorrespondens från 1970-talet, avslöjar grundaren Julian Assange.

Gandhi anställdes av Saab

På Wikileaks Facebooksida nämns att en del av det nu släppta materialet handlar om att förre indiske premiärministern Rajiv Gandhi skulle ha arbetat som mellanhand när Sverige ville sälja Viggen till Indien på 1970-talet. De affärskontakterna pågick långt innan de mest skandalomsusade vapenaffärerna mellan Sverige och Indien på 1980-talet, som handlade om kanoner och haubitsar.

Wikileaks

Den indiska tidningen The Hindu skriver på måndagen enligt AFP, med Wikileaksdokumenten som källa, att Gandhi, som vid denna tid inte var politiker, helt enkelt anställdes av Saab för att hjälpa till med flygplansförsäljningen.

I ett av telegrammen som TT tagit del av framgår att affären ska ha gällt 50 Viggenplan. Telegrammets källa sägs vara en svensk ambassadtjänsteman, troligen i New Delhi eftersom telegrammet sänts från den amerikanska ambassaden där.

Denne ska också ha uttryckt irritation över att Indira Gandhi själv lagt sig i förhandlingarna och hållit flygvapnet utanför.

Telegrammet avslutas med att ambassaden framhåller att man inte har några andra källor som kan styrka eller dementera svenskens uppgifter.

Släktbanden avgörande

Tidningen antyder att det inte i första hand var Gandhis kompetens som civil pilot i trafikflyget som avgjorde utan det faktum att han var son till dåvarande presidenten Indira Gandhi.

”Vi kanske tänker att en fraktpilot inte borde vara den bästa experten för att utvärdera ett stridsflygplan, men å andra sidan talar vi här om en fraktpilot som har andra och kanske mer relevanta kvalifikationer”, heter det sarkastiskt i ett av diplomattelegrammen hem till Washington.

Det blev aldrig någon Viggenaffär mellan Indien och Sverige. Indien köpte i stället brittiska stridsflygplanet Jaguar.

Kissinger stoppade affären

Av en hemligstämplad amerikansk UD-depesch från den 4 augusti 1976 framgår att det var dåvarande utrikesminister Henry Kissinger som satte stopp för försöken att exportera Viggen.

Kissinger skriver att USA inte kan acceptera att avancerad amerikansk militär utrustning exporteras vidare från Sverige och att ingen version av Viggen därmed i praktiken kan komma i fråga.

Dessutom uttrycker Kissinger tvivel på att Sverige har kontroll över sin vapenexport. Som exempel nämner han hur från början amerikanska lasersikten av Sverige såldes till Jugoslavien för att sedan dyka upp i Egypten.

Stockholmsambassadören skriver i ett svar till amerikanska UD att han ”kallat till sig Saab Scanias vd Curt Mileikowsky” och meddelat honom att den amerikanska regeringen inte tänker tillåta att någon version av Viggen med amerikanska komponenter ska kunna säljas till Indien.

Mileikowsky sägs inte har varit överraskad men ändå tydligt visat sin besvikelse genom att ”kommentera att Sverige 'måste' sälja Viggen för att ha råd att fortsätta att tillverka detta avancerade vapensystem”.

Det föga uppmuntrande svaret från ambassadören blir att all återexport av amerikansk militärmateriel måste bedömas från fall till fall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wikileaks

Mer i ämnet