• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Sveriges nya utrikesminister Ann Linde intervjuas i Agenda.

Nya utrikesministern intervjuas om Sveriges relation med Israel

Publicerad

Sverige har fått en ny utrikesminister, Ann Linde (S). I kväll kommer hon till Agenda för den första stora intervjun sedan tillträdet för en knapp månad sedan. En av våra utgångspunkter i intervjun är frågan om Ann Linde (S) kommer att förändra Sveriges frostiga relationer med Israel. Den har varit blockerad sedan 2014 då Sverige erkände staten Palestina.

Dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) har sedan dess i praktiken varit utestängd från officiella kontakter med den israeliska regeringen. Hon har heller inte varit välkommen på officiella besök i Israel.

Samtidigt har relationerna till den andra parten i denna långvariga konflikt, den palestinska myndigheten, upprätthållits som vanligt.

Bara en dryg vecka efter sitt tillträde som utrikesminister träffade Ann Linde (S) såväl den israeliska ambassadören som den palestinska motsvarigheten vid separata möten på Utrikesdepartementet i Stockholm. Agenda har efter mötena träffat och intervjuat de båda ambassadörerna.

Palestinska området

Sverige har officiellt erkänt Palestina som stat.

SVT väljer dock i inslag och studiosamtal att hålla fast vid den traditionella definitionen av en stat som en statsapparat som har kontroll över det egna territoriet. Det har inte den palestinska myndigheten när det gäller Västbanken. Därför talar vi om det palestinska området och den palestinska myndigheten men inte om staten Palestina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet